Starbucks manglende skattebetaling har skabt protester i England. Det samme kan ske i Danmark

Den globale kaffekæde Starbucks har betalt “NO TAX” - ingen skat - i Storbritannien i årevis, og det har udløst en voldsom bølge af vrede, demonstrationer og protester.

Starbucks afdelinger i Storbritannien blev tidligere på måneden ramt af en voldsom proteststorm, hvor 1000 unge demonstranter med hvide protestplakater blokerede 45 cafeer i vrede over, at Starbucks i årevis har betalt forsvindende lidt i skat. Trods en omsætning på 3 milliarder pund på 14 år - det er tæt på 30 milliarder kroner - hævder selskabet at have konstant underskud. Og derfor lav skattebetaling.

Betal-skat-bevægelsen er stærk og voksende, og fik Starbucks til at love at betale ekstra godt 90 millioner kroner i 2013 - et beløb, demonstranterne anser for at være latterligt lavt.

Flere danske eksperter mener, at Starbucks-sagen er et godt eksempel på, hvad der kan opnås ved - som det skete i Danmark i går - at gøre lister over virksomheders skattebetaling offentlig: At udstille de selskaber, der intet betaler, kan gøre det muligt for forbrugerne at reagere med fødderne ved at boycotte disse virksomhederne, ganske som det ramte Starbucks.

Professor Bent Greve fra Roskilde Universitet fortæller, at Starbucks ifølge en undersøgelse risikerer at miste hver fjerde kunde, fordi kunderne er vrede. Og det samme kan ske i Danmark:

- Borgerne kan nu beslutte, om de vil handle et sted, der ikke betaler skat. Den nye liste kan skabe et incitament for virksomhederne, så de sørger for at betale skat og dermed ikke risikerer at blive hængt ud som nogen, der snyder.

Professor i skatteret ved Aarhus Universitet, Jan Pedersen, er ikke begejstret for de åbne skattelister, der risikerer at hænge uskyldige ud på et tyndt grundlag, men de kan få en “opdragende effekt”.

- Normalt vil virksomheder naturligt have én interesse: Lave omkostninger, herunder så lav skat som muligt. Men listen kan måske få virksomhederne til at mene, at det er i deres interesse at betale mere i skat, fordi forbrugerne nu kan se listen og reagere mod virksomheder, der betaler lav eller ingen skat.

Noget tyder på, at listen har en effekt - Carlsberg, der trods stor omsætning kun betalte 13 mio. i selskabsskat i 2011, mener, at listen er “vanvittigt forsimplet,” men den tvinger bryggerigiganten til at informere langt bedre om, hvad den mener at gøre for samfundet:

- Vi bidrager til det danske samfund med 2 mia. via skat, afgifter, energiafgifter, lønninger, forskning mm. Og vi vil selv gøre en indsats for at tegne det billede. Det vil vi indarbejde i vores årsregnskab, siger kommunikationsdirektør Jens Bekke.