På socialdemokraternes festdag 1. maj stjal Lars Løkke og Venstre spotlightet ved at offentliggøre, at den super-populære Søren Gade (V) ville gøre comeback i dansk politik. Returen til dansk politik blev hurtigt udlagt som noget nær en frelser, der vender tilbage. Det på trods af at Søren Gade forlod Christiansborg og Forsvarsministeriet med en hale af møgsager hængende efter ham.

For selv om møgsagerne fra Forsvarsministeriet nærmest stod i kø for at få vælgernes og mediernes opmærksomhed, så har Søren Gade igennem sin politiske karriere været en uhyre populær venstre-mand. Senest udtrykt i sommer i flere målinger, der viste, at Gade var blandt de mest populære potentielle afløsere, hvis Lars Løkke var blevet tvunget til at tage sit partibetalte tøj og forlade posten som formand for partiet.

Noget af forklaringen på Gades popularitet - det blakkede CV til trods - ligger i den måde, han sagde farvel til politik. Det mener lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet Klaus Kjøller.

»Han trak sig, inden han var tvunget til det. Og det var meget en historie om, at hans kone var død af kræft, og han skulle derfor hjem til Holstebro og passe på sine to døtre, som han havde forsømt på grund af sit arbejde,« siger Klaus Kjøller, der også peger på, at møgsagerne, der opstod i Gades tid som forsvarsminister aldrig rigtigt endte med Gade som synderen.

Politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, mener, at grunden til, at Gades popularitet aldrig fik et hak nedad, skal findes i blandt andet forløbet omkring Irak-kommissionen.

»Irak-kommissionen blev nedsat af den nuværende regering, så Venstres vælgere ser det formentlig som et udtryk for, at de driver klapjagt på Søren Gade. I en sag hvor de formentlig heller ikke mener, at han har gjort noget galt. De synes, at han er et offer for politisk forfølgelse,« forklarer Jesper Termansen om den tidligere forsvarsminister.

Udstråler ydmyghed
Gades navigeren uden om møgsagerne betyder også, at politikeren Søren Gade får lov til at skinne. Og Gade har gode kvaliteter, som vælgerne kan holde af, mener Jesper Termansen.

»Han har en ret direkte og ligefrem facon, som gør, at folk føler sig i godt selskab med ham. De ser ham som menneskelig politiker, som har en vis charme. Og de mennesker bliver meget nemt tilgivet, fordi de har en umiddelbar popularitet,« siger han.

Også lektor i politisk kommunikation Klaus Kjøller taler om Gades menneskelige kvaliteter, som forklaringen på hans store popularitet.

»I modsætning til Lars Løkke er han enormt god til at vise ydmyghed. Alle de gange han skulle forklare, at en dansk soldat nu igen havde mistet livet i Afghanistan, der klarede han det virkelig godt. Han virkede som en munk, der sonede en stor synd. Han forstod at samle sympati i svære situationer,« siger Klaus Kjøller.

GADES GAMLE MØGSAGER:

Jægerbogsagen
Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack skriver bogen ’Jæger – i krig med eliten’ i 2008. Før udgivelsen forsøger Forsvaret at få stoppet bogen, fordi den er et sikkerhedsmæssigt problem. Næsten et år efter finder Forsvarskommandoen angiveligt et eksemplar af bogen på internettet, hvor den er oversat til arabisk. Det skulle vise, at personer i den arabiske verden havde en interesse i bogens indhold. BT afslører dagen efter, at den arabiske oversættelse var volapyk og formentlig lavet med en oversættelsestjeneste som Google Translate. Det viser sig kort tid efter, at den arabiske oversættelse stammede fra Forsvaret selv. Forsvarschefen trækker sig ligesom kommunikationschefen i Forsvaret bliver bortvist for sin rolle i sagen.

Lækagesagen
Samme dag i 2007, som Søren Gade fortæller Udenrigspolitisk Nævn, at Forsvaret har indsat jægersoldater i Irak, dukker nyheden op på TV 2 og i Jyllands-Posten. En nyhed, som kunne være til fare for de danske soldaters sikkerhed. Efter lækagen går jagten på synderen ind. Søren Gades spindoktor Jacob Winther bliver beskyldt for at stå bag lækagen, da en optagelse af en samtale mellem to journalister dukker op. I samtalen fortæller TV 2-journalist Rasmus Tantholdt en kollega, at det var Jacob Winther, der stod bag lækagen. Winther afviste, og Københavns Politi valgte efter at have hørt lydfilen ikke at rejse en straffesag mod ham.

Brud på konventioner
En dansk sprogofficer - Annemette Hommel - og fire militærpolitifolk beskyldes for ikke at have behandlet danske soldaters fanger i Irak i 2004 i overensstemmelse med Geneve-konventionen. Hommel bliver sendt hjem fra Irak uden at Forsvarets chefer orienterer Søren Gade. Et halvt år senere hiver Søren Gade fire chefer fra Forsvaret hjem fra Irak på grund af sagen. Annemette Hommel og de fire militærpolitifolk bliver tiltalt og dømt for pligtforsømmelse. De bliver senere pure frifundet i landsretten, hvor Hommel også bliver tilkendt erstatning.

Forkerte fangetal
I 2007 forklarer Søren Gade i et svar til Folketinget, at danske soldater har pågrebet 198 fanger under Irak-krigen. Tre år senere kan Politiken afsløre et notat, som viser, at det korrekte antal fanger nærmere var 500, og at Hærens Operative Kommando, der hører under Forsvarsministeriet, allerede samme år var klar over, at de havde oplyst et forkert tal. Søren Gade fastholder, at han ikke var klar over, at han havde videregivet de forkerte tal.

Tortur af danske fanger
I 2004 modtager Forsvarsministeriet en rapport om tortur i et irakisk fængsel i et område, hvor der var danske soldater. Til Folketinget forklarer Søren Gade, at danske soldater ikke har overladt irakiske fanger til det irakiske politi, hvor de ville risikere at blive udsat for tortur. I 2011 kommer det frem, at danske soldater i nogle tilfælde alligevel har overdraget fanger til de irakiske myndigheder – i strid med internationale konventioner. Det forklarer daværende forsvarschef Knud Bartels i et brev til Nick Hækkerup (S), der på det tidspunkt var forsvarsminister. Søren Gade har forklaret, at han ikke var bekendt med de danske soldaters handlinger og derfor ikke havde giver Folketinget usande oplysninger.