Der er møde om vækstplanen i den radikale folketingsgruppe. Margrethe Vestager fremlægger partiets og regeringens holdning.

- Jeg synes, det er en god plan. Men jeg vil gerne spørge, hvorfor der ikke er mere fokus på iværksættere, spørger Linda Kristiansen (som på dette tidspunkt fungerede som barselsvikar for Zenia Stampe, red.). Hun spørger, fordi hun ved, at hendes eget bagland vil spørge hende om det.

- Du skal bare bakke op, lyder det koldt fra Margrethe Vestager.

Episoden er fra februar i år, men er ifølge mange forskellige kilder typisk for møderne i den radikale gruppe.

- Når Margrethe Vestager har besluttet en ting, bliver det bare kørt igennem. Den kultur er accepteret af gruppen, siger Linda Kristiansen.

- I min tid i folketingsgruppen oplevede jeg, at der ikke var plads til at spørge ind til tingene. Hvis man stiller spørgsmål til et forslag, bliver det taget som udtryk for, at man ikke er enig. Og så får man at vide, at man skal rette ind. Jeg oplevede det som meget topstyret. Jeg har indtryk af, at der er mere debat i Dansk Folkepartis folketingsgruppe end i den radikale, siger hun.

Læs også: Lotte Hansen om Elbæk-exit: Det værst tænkelige tidspunkt for Radikale

I regeringens første to år har al balladen været i S og SF, mens R er fløjet under radaren og undgået kritik. Men sagen om øremærket barsel til mænd eksploderede i sidste weekend i hænderne på den ellers rutinerede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Det medførte voldsom kritik, at Vestager bøjede sig for statsminister Helle Thorning-Schmidt og droppede øremærket barsel, og det fik bl.a. tidligere kulturminister Uffe Elbæk til at forlade partiet og smække med døren.

Bægeret flød over

- Det har været en dyb personlig frustration ikke at kunne kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade. Og hvis jeg så alligevel gjorde det, har det naturligt nok skabt irritation i den radikale gruppe. Min plan var at tage en beslutning om min politiske fremtid ved årsskiftet. Men så fik jeg endnu en irettesættelse pga. af min kritik af Henrik Sass Larsens udtalelser i Information, og regeringen besluttede at droppe den øremærkede barselsorlov til mænd. Det fik bægeret til at flyde over, skrev Uffe Elbæk på Facebook.

Ifølge BTs kilder hos De Radikale, er han langtfra den eneste, der har haft gruppeformand Sofie Carsten Nielsen i røret og er blevet sat på plads af hende, hvis de fremturer med synspunkter, der ikke er godkendt af partiledelsen.

Benhård topstyring

Topstyringen i partiet beskrives som benhård. Oplevelsen for nogle i gruppen er, at Margrethe Vestager kommer til gruppen med de beslutninger, hun allerede har truffet med Helle Thorning-Schmidt eller finansminister Bjarne Corydon i regeringens koordinationsudvalg eller økonomiudvalg, og gruppens opgave er kun at makke ret. Man gider ikke engang lade som om, der er en debat, og gruppeformand Sofie Carsten Nielsen tager sig af det praktiske med at sørge for, at ingen siger noget forkert eller sætter spørgsmålstegn ved linjen.

Men den udlægning kan Sofie Carsten Nielsen ikke tilslutte sig.

Læs også: Vestager og Thorning i infight: Ballade før landsmøde

- Selvfølgelig er der plads til debat. Bølgerne kan gå højt, og vi er ikke altid enige. Men man kan altid gøre det bedre, og det vil jeg arbejde for. Jeg synes, det er ærgerligt, at Linda Kristiansen havde den oplevelse, at hun ikke kunne stille spørgsmål til emnerne, men jeg kan ikke genkende det, siger hun.

Tidligere miljøminister og radikal veteran Lone Dybkjær stoppede i Folketinget ved valget i 2011. Nu gør hun sin indflydelse gældende i partiets hovedbestyrelse, og hun er ikke i tvivl om, at Margrethe Vestager har en anden stil end sin forgænger Marianne Jelved.

Sprækker i sammenholdet

- Der er ingen diskussion om, at partiet er blevet mere topstyret. Men det er også nødvendigt, fordi medierne har en tilbøjelighed til at søge efter sprækker i sammenholdet. Det kedelige er, hvis denne topstyring forhindrer en ordentlig dialog. Jeg tror, at beslutninger bliver bedre, hvis der har været en ordentlig diskussion, inden man træffer den endelige beslutning.

Når man er i regering, skal man altid passe på, at folketingsgruppen ikke bliver bragt i en situation, hvor den kun skal tage beslutninger til efterretning, siger Lone Dybkjær.

Læs mere: Lone Dybkjær: Jeg er skuffet over Vestager

Simon Emil Ammitzbøll, der forlod De Radikale i protest mod Vestager og nu er politisk ordfører i Liberal Alliance, siger:

- Da Margrethe Vestager blev leder, gik man bort fra at have en kultur, hvor forskellighed og input var velkomne, og til en kultur, hvor det blev et irritationsmoment. Det er aldrig sket før i partiets historie, at så mange radikale er gået. Det er tredje valgperiode i træk, at folk hopper af, og jeg tolker forløbet med Uffe Elbæk sådan, at man intet har lært af det.

Ikke værd at slås for

Kilder tæt på regeringen vurderer dog, at øremærket barsel til mænd ville være blevet droppet, også selv om Margrethe Vestager havde kæmpet imod det sammen med SFs formand, Annette Vilhelmsen.

- Statsministeren ville jo have det, lyder argumentet.

I øvrigt var Margrethe Vestager personligt imod den øremærkede barsel, som deler partiet, og hendes strategi er kun at kæmpe de slag, hun mener, hun kan vinde. Øremærket barsel var derfor ikke værd at slås for. Men Vestager fejlvurderede modstanden i baglandet, og da hun forsøgte at gyde olie på vandene lige før landsmødet, var det for sent.