Dansk Energi og Det Økologiske Råd kritiserer nu den solcelleaftale, som næsten alle Folketingets partier indgik torsdag. Den er for uholdbar og bremser for den grønne omstilling, lyder det.

I 2020 skal mindst 30 procent af det endelige energiforbrug i Danmark skal bestå af vedvarende energi. Sådan lyder den officielle målsætning, men det bremser den nye solcelleaftale for, mener Dansk Energi og Det Økologiske Råd.

De langer nu ud efter aftalen, som alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance indgik torsdag eftermiddag.

Aftalen sikrer, at ejer af solcelleanlæg ikke rammes af enorme ekstraregninger, men det finansierer man ved at udskyde havvindmølleparken ved Kriegers Flak i Østersøen.

Det er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, Dansk Energi, ikke tilfreds med.

- Dagens aftale om solceller er et skridt fremad i forhold til den nuværende model, som har skabt et stort økonomisk hul i statskassen. Dermed bliver der delvist taget hul på den udfordring, som det aktuelle boom på solcelleområdet skaber for staten og energisystemet. Desværre betyder støtten til sol, at man udskyder en række investeringer i vindenergi, hvilket vil forsinke den grønne omstilling, siger administrerende direktør Lars Aagard i en pressemeddelelse.

Priserne på solcelleanlæg er blevet halveret på meget kort tid, og det har så fået mange danskere til at investere i dem, at statens pengepung ikke kan følge med. Derfor er Folketinget blevet nødt til at revurdere den støtte, staten giver til solcelleanlæg, da de mange nye anlæg har udgjort en tikkende milliardbombe under statskassen.

- Når anlæggene bliver billigere, skal støtten selvfølgelig også blive billigere, så skatteyderne og alle dem, der ikke har solcelleanlæg, ikke skal slippe flere penge end højst nødvendigt, sagde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) torsdag, da han præsenterede aftalen.

Oppositionen har dog hevet solcelleaftalen i retningen af, at de anlæg, danskerne allerede har investeret i, ikke mister den nuværende støtte før om 20 år, og at netop indkøbte solcelleanlæg, der opfylder en række kriterier, heller ikke mister støtte. Det er pengene til det, der bliver taget fra havvindmølleparken, og det får også miljøorganisationen Det Økologiske Råd til at reagere.

- Med aftalen sender politikerne et klart signal om, at klimapolitikken endelig ikke må blive for effektiv. Hvis omstillingen på ét område går hurtigere end forventet, skal der bremses op på et andet område. Det går nu beklageligvis ud over udbygningen med vindkraft og fører til en forsinkelse af havvindmølleparker, siger energi- og klimamedarbejder Martin Bøndergaard fra rådet i en pressemeddelelse.

Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, understreger dog, at havvindmølleparken kun bliver udskudt en smule.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en bred pamflet af energikilder i Danmark, hvor vi både satser på sol, vind, biogas og andre vedvarende energikilder. Vi har i forvejen meget vindenergi i vores energiforsyning, så med den her aftale har vi sørget for, at der også kommer sol med i forsyningen. Det er så på bekostning af, at vi skubber dele af havvindmølleparken en lillebitte smule, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

V-ordføreren lover samtidig, at opførelsen af parken bliver skubbet højest et år.