Med udnævnelsen til finansminister er Kristian Jensen nu tæt på at være urørlig som efterfølger for Lars Løkke Rasmussen som Venstres formand, vurderer eksperter

For to og et halvt år siden stod de ansigt til ansigt, mand mod mand, i en kælder under Odense Congress Center.

Dengang var der ingen varme følelser mellem Venstres næstformand Kristian Jensen og formand Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Jensen var klar til at vælte formanden, og Lars Løkke havde truet Kristian Jensen med at stille Søren Gade op imod ham.

Det endte med en våbenhvile, men i de to og et halvt år, der er gået siden, har Løkke-fløjen ofte raslet med sablerne og gjort det klart, at de vil stille med en modkandidat, den dag Løkke må træde tilbage.

Nu har Kristian Jensen taget alle stikkene hjem.

Med udnævnelsen til finansminister i den nye trekløverregering med Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er han nu så stærk, at det formodentlig vil være politisk selvmord at udfordre ham.

Enormt styrket

»Kristian Jensen er enormt styrket. Alle spekulationer om, hvorvidt han skal være formand for Venstre, må forsvinde nu,« siger Jarl Cordua, der er politisk kommentator på Radio24syv og har særligt godt kendskab til Venstre.

»Han har været udenrigsminister og er nu finansminister i Løkkes regering. Så ligger man så lunt i svinget, som man overhovedet kan. Nu er det vel kun en skandale, der kan forhindre ham i at blive formand for Venstre.Løkke har været nødt til at skabe klarhed, så han ikke efterlader Venstre i kaos, når han en dag går af. Og det har han skabt nu ved tydeligt at signalere, at det er Kristian Jensen, der er kronprins. Det kan godt ligne, at det her er en del af den oprindelige aftale, der blev lavet i kælderen,« siger Jarl Cordua.

Politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen mener også, at Kristian Jensen står styrket.

»Kristian Jensen er markant styrket i Venstres hierarki, efter Lars Løkke nu har ført ham ind i regeringens tunge maskinrum. Der venter dog hårde økonomiske forhandlinger med især Dansk Folkeparti, hvor Kristian Jensen får en helt central rolle, så der får vi at se, hvordan han klarer den situation,« siger Thomas Larsen.

Støtter degraderet

Kristian Jensen selv er ikke meget for at gå ind i diskussionen om arven efter Løkke:

»Jeg er glad for at få den opgave, som statsministeren har bedt mig løse,« siger han og tilføjer:

»Når en ny regering starter, er der ingen ministre. Så kan man blive tilbudt poster, og så kan man sige ja eller nej. Jeg blev tilbudt at blive finansminister. Det er jeg rigtig glad for.«

Så sent som i dagene op til Venstres landsmøde i Herning i forrige weekend var aviserne fyldt med skriverier om, hvem der kunne tænkes at stille op mod Kristian Jensen og gå efter formandsposten. Primært gruppeformand Søren Gade, men også integrationsminister Inger Støjberg og den nye uddannelses- og forskningsminister Søren Pind blev nævnt.

Det har længe været forventet i Venstre, at gruppen af ministre, der støtter Lars Løkke – herunder også den nye beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt – ville enes om at stille en modstander op mod Kristian Jensen. Det virker stærkt usandsynligt nu.

Jarl Cordua bemærker, at Løkke-støtterne over en bred kam er blevet degraderet i den nye regering.

»Løkke har købt sig to år mere, og det er så gået ud over hans tilhængere. De har betalt prisen ved at blive degraderet. Der er ikke en eneste Løkke-støtte nu i de to centrale regeringsudvalg – Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Og Løkke-støtterne er forbløffede og sure over udviklingen. Løkke trækker store veksler på deres loyalitet,« siger Jarl Cordua.

Den tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, der nu er forsvarsminister, har dog fået sæde i Koordinationsudvalget, hvilket forsvarsministre normalt ikke har. Men det skyldes ifølge Jarl Cordua hensynet til samarbejdet med Dansk Folkparti.

Struttede af selvtillid

Kristian Jensen struttede i øvrigt af overskud hele dagen. Først ved overdragelsen i Udenrigsministeriet, hvor der skulle hele tre ministre til at fylde hans job ud: udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V).

Kristian Jensen har ovenikøbet haft tid til at skrive en bog imens, ’I Danmarks tjeneste’, som udkom for nylig.

Og det var ellers ikke noget, der skabte begejstring blandt embedsmændene.

Da Kristian Jensen ved et møde med dem fortalte, at han havde skrevet en bog, blev der helt stille i rummet.

»Det er meget... modigt,« lød det så fra departementschef Ulrik Vestergaard – et præcist citat fra tv-serien ’Javel, hr. minister’, hvor det var det typiske svar, når ministeren havde begået en brøler.

Politiske journalister så bogen som et indlæg i formandskampen, hvor Kristian Jensen ville vise, at han har visionerne og evnerne til at blive formand.

Bogen har dog ikke skabt problemer af nogen art, og Ulrik Vestergaard fortalte selv muntert om episoden ved overdragelsen i Eigtveds Pakhus.

Senere på dagen overtog Kristian Jensen Finansministeriet fra den mangeårige, dybt respekterede bulderbasse Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort fastslog, at han roligt overlod ministeriet til partiets næstformand, og at han var sikker på, han ville klare det »med bravur«.

Også her fik man en tydelig fornemmelse af, at der nu er styr på kongerækken.