Flere toppolitikere har indtaget lygtepælene i København, inden valget overhovedet er blevet udskrevet. Det er ulovligt.

Socialminister Manu Sareen (R) og SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) smiler venligt til cyklisterne, der onsdag morgen krydser Dronning Louises Bro på Nørrebro i København.

Sammen med flere andre folketingskandidater har de to toppolitikere indtaget hovedstadens lygtepæle allerede inden, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udskrevet valget.

Men dermed bryder de loven om offentlige veje, der siger, at valgplakater må hænges op den fjerde lørdag før valgdagen. Men først skal valget altså være udskrevet.

Københavns Kommune bekræfter, at man ikke må hænge valgplakater op, før valget er udskrevet, men der er endnu ikke taget stilling til, hvordan man forholder sig til de ulovligt ophængte plakater.

Det er op til kommunen og politiet at administrere loven, herunder hvornår man skrider ind over for de ulovlige plakater. Der bliver jævnligt udstedt regninger til partier og kandidater, der ikke tager plakaterne ned inden for otte dage efter valget, som loven kræver.

Billeder på sociale medier dokumenterer, at adskillige partier har tyvstartet plakatophængningen. Blandt synderne i København er folketingskandidaterne Lars Aslan Rasmussen (S), Sophie Danneris (R) og Sisse Marie Welling (SF), mens økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har fået sat plakater op i Aarhus.

Til politiken.dk siger Pia Olsen Dyhr, at hun vil beordre sine plakater pillet ned igen, inden valget bliver udskrevet.