Ny, dyr medicin skal prioriteres ud fra hensynet til patienterne og ikke økonomi, siger Kræftens Bekæmpelse.

København: Ny medicin skal ikke indføres for enhver pris.

Det er direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard helt enig med sundhedsminister Sophie Løhde (V) i.

Men han taler ikke om den økonomiske pris, men derimod om prisen for patienterne.

- Man er nødt til at sørge for, at man bruger pengene på den rigtige måde ved at diskutere, om en bestemt type medicin er en fordel eller en ulempe for patienten. Og det er der, vi skal hente besparelsen hjem, før vi begynder at prioritere yderligere, siger Leif Vestergaard.

Reaktionen kommer, efter at sundhedsministeren i en kronik i Berlingske genoptager opgøret med de stadigt stigende medicinpriser ved blandt andet at presse den magtfulde lægemiddelindustri på priserne.

Hun kommer i kronikken også ind på, at der skal være en debat om prioritering af ny medicin, hvis den sundhedsmæssige gevinst vurderes at være for lille i forhold til prisen.

Blandt andre Lægeforeningen har ellers ønsket sig et uafhængigt prioriteringsinstitut efter britisk forbillede, der bestemmer, hvilken medicin staten skal investere i. Men det afviser ministeren.

Og Kræftens Bekæmpelse er enig.

- Det at oprette et institut, som mange sundhedsøkonomer drømmer om, hvor man lader økonomien vægte frem for hensynet til patienter, kan vi ikke støtte, siger Leif Vestergaard.

Forsætter de stigende medicinpriser, forventer regionerne, at udgifterne i 2020 runder 13 milliarder kroner - det dobbelte af udgifterne i fjor.

I Lægeforeningen, der i flere år har advaret mod stigende medicinpriser, er formand Andreas Rudkjøbing positiv over for meldingerne fra sundhedsministeren.

- Jeg synes, det er et tøbrud i forhold til politikernes hidtidige blanke afvisninger af overhovedet at ville tale prioritering og pris. Det er jo bare godt købmandskab at se på, hvor vi får mest for pengene, som jo ikke er uendelige.

- Det har været barokt, når politikerne hidtil har lovet, at alt kan lade sig gøre, når man så samtidig ser, hvordan de medicinske og psykiatriske afdelinger kæmper med overbelægning, siger han.

/ritzau/