I valgkampen lovede Morten Messerschmidt (DF), at han vil arbejde for, at EU ikke blander sig i medlemslandenes skattepolitik. Men på mandag er han talsmand for en rapport, der foreslår fælles skatteregler i hele EU.

Formålet er at at sikre mere lige konkurrencevilkår for små og mellemstore virksomheder. Morten Messerschmidt er »rapporteur« på rapporten - altså ordfører - når den fremlægges på Europa-Parlamentets plenarmøde mandag kl. 17.00.

»Det er første gang, jeg er rapporteur på en større ting. Det er en meget ambitiøs rapport,« siger Morten Messerschmidt.

Rapporten foreslår, at EU styrker indsatsen mod social dumping, og at EU-støtte ikke må medføre udflytning af arbejdspladser. De færreste EU-skeptikere vil formentlig protestere over de to forslag.

Men djævlen ligger ofte i detaljen, og han har måtte sluge et forslag om, at »gennemføre en grundig analyse af skattereglerne i hver medlemsstat for at kunne forelægge skatteharmoniseringsforanstaltninger på konkurrenceområdet.«  På jævnt dansk betyder det fælles skatteregler. Det kan blive en forløber for fælles regler om selskabsskat i alle 28 lande.

Den del af forslaget agter han imidlertid at stemme imod. Forslaget om fælles skatteregler ikke var med i hans oprindelige udkast. Det kom med imod hans vilje.

»Det har jeg måtte acceptere, fordi der var et ønske om det,« siger han og forklarer, at det handler om at forhindre at nogle lande, som for eksempel Luxemborg, bruger meget lempelige skatteregler til at tiltrække virksomheder og på den måde skyde andre lande for skatteindtægter.

»Når man laver en bred aftale, vil der altid være nogel formuleringer man er glade for. Og andre man er mindre glad for. Sådan arbejder man i et parlament,« siger han.

Den radikale Morten Helveg Petersen undrer sig over, at Morten Messerschmidt nu springer ud som det han kalder for overbevist EU-tilhænger.

»Jeg kan ikke få det til at hænge sammen med, hvad han tidligere har sagt. Under valgkampen lød der helt andre toner fra Morten Messerschmidt. Da skulle parlamentet nedlægges. Nu skal det have mere magt. Han ville bekæmpe EU-bureaukratiet. Nu skal der ansættes flere embedsmænd til at løse denne her opgave. Han var imod, at EU begyndte at føre skattepolitik, siger Morten Helveg Petersen.

Men ifølge Morten Messerschmidt er rapportens forslag om fælles skatteregler ufarligt, fordi kommissionen og ministerrådet vil blokere for det.

Er du blevet mere realpolitiker?

»Det ved jeg ikke. Mit syn på EU har ikke ændret sig. Men her i min anden periode, hvor vi sidder i den tredje største gruppe, har vi adgang til at påvirke tingene på en helt andet måde end tidligere. Hvis ikke jeg var rapporteur på den her betænkning, ville de formulering jeg ikke bryder mig om, stadig havde været der. De var formentlig også blevet mere vidtgående. Og jeg havde ikke fået mine egne prioriteringer med. Det synes jeg, at man skal hæfte sig ved,« siger han.

Hvad svarer du de vælgerne, der mener du begår løftebrud?

»Så har folk ikke forstået, hvordan systemet arbejder. Jeg har kun en stemme.  Man må acceptere at blive stemt ned på nogle områder. Jeg synes bare, at det er en mærkelig at sige, at hvis jeg bliver stemt ned på et eneste område, så vil jeg ikke have indflydelse på alle de andre områder. Sådan gør vi heller ikke på Christiansborg,« siger han og tilføjer:

»Det er sjovt at sidde forrest i bussen, også selv om passagererne opfører sig underligt.«

Morten Helveg Petersen har det fint med »den ny« Messerschmidt.

»Det interessante er, at nu rammer virkelighedens verden Morten Messerschmidt. Han skal nu stå på mål for alle kompromiserne,« siger Helveg.