Miljøministerens tidligere oplysninger om gavnlig effekt for miljøet holder ikke, siger K efter briefing.

København: Kvælstofsagen tager sent mandag en ny drejning på Christiansborg.

De Konservative og Dansk Folkeparti blev mandag orienteret om sagen i Miljø- og Fødevareministeriet, og begge partier oplyser, at embedsmænd nu kan fortælle, at den nye landbrugspakke samlet set vil betyde en forringelse for miljøet de førstkommende år.

- Fra 2015 til 2016 vil der komme en øget kvælstofudledning, også selv om man tager højde for den såkaldte baseline, forklarer landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) og tilføjer, at der også vil komme et minus i 2017 og 2018.

Baseline betyder de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Oplysningen er opsigtsvækkende, fordi miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gentagne gange - også over for Folketinget - har oplyst, at landbrugspakken tværtimod vil gavne miljøet.

Det er også opsigtsvækkende, fordi regeringen tidligere har udleveret en oversigt til Folketingets partier, som viser, at mængden af kvælstof vil reduceres i alle år fra 2016 til 2021.

Oplysningen bekræftes også af Dansk Folkeparti - i hvert fald hvad angår indeværende år.

- Ja, vi har fået at vide i dag i ministeriet, at der vil komme mere kvælstof ud i år, siger Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Ministeren var ikke til stede på mødet.

Kvælstofsagen begyndte at rulle, da Berlingske søndag gennemgik regeringens regnestykke, som viser, at miljøet går i plus fra 2016 til 2021.

Flere forskere kritiserede især en særlig regnemetode, hvor regeringen har lagt de ydre, positive effekter for 2013, 2014 og 2015 sammen under år 2016. Forskerne omtalte regeringens regnemetode som vildledende, kreativ og misinformerende.

De Konservative har stillet som betingelse, at landbrugspakken sammenholdt med de ydre effekter ikke kommer til at forringe vandmiljøet.

- Ja, for os er det vigtigt, at vandmiljøet ikke skades, siger Rasmus Jarlov.

- Men dette er ny oplysning for os, som vi må forholde os til. Det er også et andet indtryk, end det vi blev efterladt med under forhandlingerne. Derfor vil vi nu overveje, hvad vi skal gøre. Men først skal ministeren have lov at forklare sig, siger han.

/ritzau/