BT har talt med underviser, forfatter og muslim Saliha Marie Fetteh, som mener, at arabiske kvinder ikke har grund til at have danske kvinder som et ultimativt forbillede.

Hvorfor mener du ikke, danske kvinder nødvendigvis er et forbillede for kvinder i de arabiske lande?
»Man tænker ikke så meget over i Danmark, at arabiske kvinder altså også har sattelit-tv og følger med i statistikkerne og nyheder. De er ikke blinde over for den pris, vi har betalt for vores frihed i Danmark.«

Hvad er det for en pris?
»I Danmark skal mange enlige kvinder have barnet op tidligt om morgnen og aflevere det i børnehaven, når den åbner – måske i snevejr på cykel, og så sidder ungen på bagagebæreren. Og så ved jeg fra mine veninder, der er pædagoger, at mange af de her meget travle, danske karrierekvinder, også er de sidste, der henter deres børn. De er de første, der afleverer, og de sidste, der henter. Man er tilbøjelig til at kigge på de socialt dårligt stillede  børn eller dem med muslimsk baggrund, når man taler om børn, der har det skidt, men man glemmer helt at kigge på dem, som kommer fra såkaldt velfungerende hjem, som har det skidt, fordi forældrene ikke har tid til at tage sig af dem.«

Hvad for en pris, mener du ellers, vi betaler?
»Hvad angår rygning kan man se på statistikken, at for mandlige rygere, der går det tilbage, men de danske kvinder, de ryger stadig gladeligt derudaf – de er ikke faldet i statistikken. Jeg tror, det er mere end hyggerygning. Jeg tror, at rigtig mange kvinder i Danmark har en meget stresset hverdag – inklusive mig selv, men jeg har så ingen børn.«
»Et andet problem er, at mange danske kvinder går ned med stress. Det er jo nok fordi, vi vil det hele, men jeg tror, at det kan man bare ikke.«

Hvorfor er det lige en pris, vi betaler for frihed?
»Vi har rigtig mange udearbejdende kvinder i Danmark, og vi har mange karrierekvinder, selvom det ikke er på højde med mændene. Og det er en pris, man betaler, at man jager  af sted fra morgen til aften og gerne vil nå det hele. Man vil gerne være aktiv på jobbet, man vil gerne se godt ud, man vil gerne gøre karriere og så videre og så videre. Det har noget at gøre med, at kvinder i den vestlige verden ikke er afhængige økonomisk af manden og lever i en meget individualistisk kultur.«

Men ønsker du, at vi i Danmark skal være mere økonomisk afhængige af mænd, og at flere kvinder skal gå hjemme?
»Nej, jeg ønsker bare, man er lidt selvkritisk. Jeg kan godt se fordelen ved, at man er økonomisk uafhængig. Hvis jeg kigger på Mellemøsten, kan jeg jo se, at mange kvinder ikke kan blive skilt, fordi de er afhængige af enten mandens indkomst eller familiens.

Så du er ikke imod skilsmisse i sig selv?
»Overhovedet ikke. Men jeg tror, vi bliver for nemt skilt og giver for hurtigt op, og man ignorerer  smerten og siger, at børnene har bedre af at leve alene med far eller mor eller med forældre, der altid skændes, og det har jeg ikke indvendinger imod. Men jeg lavede for nogle år siden en undersøgelse for Dansk Pædagogisk Institut, hvor jeg skulle interviewe børn i første klasse om problemløsning, og det endte ofte med, at børnene sad og lettede deres hjerte, og det var hjerteskærende. Det var forfærdeligt at høre på dem sige, at hvis far og mor var skilt, hvorfor kan jeg så ikke være hos mor eller bo hos min far. Og det er blot de negative sider, jeg opfordrer til, at vi reflekterer over i stedet for altid at kritisere andre lande og kulturer.