Der bliver ingen konservative ja-stemmer til regeringens lovforslag om at gribe ind i lægekonflikten. Familielægen mister indflydelse, lyder begrundelsen.

Regeringens lovindgreb i konflikten mellem lægerne og regionerne er et »bagholdsangreb på familielægen«. Det mener den konservative sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K), der ikke vil stemme for forslaget, som det ser ud nu.

»Jeg er meget utilfreds med, at ministeren udelukker familielægen i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen ved, at familielægen ikke får nogen indflydelse på, hvordan egen praksis egentlig skal være i sundhedsvæsenet,« siger hun med henvisning til, at de privatpraktiserende læger med lovindgrebet bliver udelukket fra de såkaldte praksisplanudvalg, der nedsættes i hver region.

Udvalgene skal stå for planlægningen af den almene praksis. Lægerne bliver til gengæld repræsenteret i et »rådgivningsudvalg« i regionen, men det er ikke nok blot at blive taget med på råd, mener Benedikte Kiær.

»Det er vigtigt for at få en velfungerende praksis, at man også er med til at udvikle den. Familielægen er en vigtig brik i vores sundhedsvæsen. Ni ud af ti afslutter deres behandlingsforløb hos familielægen, og når vi fremadrettet bliver ældre og får flere, der lever længere med deres sygdomme, så er den privatpraktiserende læge ekstremt vigtig,« siger K-ordføreren.

Regeringen griber ind i konflikten mellem Danske Regioner og de praktiserende lægers organisation, PLO, med en ændring af sundhedsloven, der vil træde i kraft senest 1. september 2014.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har været i dialog med Venstre om indholdet af lovforslaget, som allerede har flertal, fordi Venstre stemmer for.

»Dels giver vi nu en ny mulighed for, at de praktiserende læger kan få lov til at eje flere klinikker - det kan de ikke i dag - og samtidig giver vi nye mulighed for at kunne lave udbud, så praktiserende læger og andre private aktører kan deltage i et udbud,« siger Sophie Løhde.

Benedikte Kiær undrer sig over, at sundhedsministeren kun har inddraget ét parti i drøftelserne om indgrebet.

»Det er da lidt ærgerligt, at ministeren ikke prøver at sikre, at der er så bredt et flertal bag det her indgreb, så vi sikrer, at alle føler, at vi kan være med i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen,« siger hun.