Forhandlingerne om grevinde Alexandras livslange og yderst omdiskuterede årpenge efter skilsmissen fra prins Joachim i 2004 har hidtil været mørklagt for offentligheden.

Nu fortæller kongehusets økonomichef Søren W. Kruse for første gang om tilblivelsen af aftalen, der den dag i dag sikrer Alexandra årpenge betalt af skatteyderne på 2,3 millioner kroner.

Som BT kan afsløre lørdag, så tilbød Statsministeriet i første omgang en million skatteyderkroner, men det var ikke nok til at dække Alexandras udgifter.

»Som økonomichef bliver jeg af Statsministeriet derefter bedt om at give en vurdering af prinsesse Alexandras økonomiske behov. Jeg vurderede, at en mio. kr. ikke var nok, men at prinsessen skulle have 1,7 mio. kr. for at kunne opretholde en standsmæssig livsførelse og varetage sine mange repræsentative opgaver, herunder at kunne aflønne det nødvendige personale. De 700.000 kr. blev modregnet i prins Joachims årpenge, således at den samlede forhøjelse til parret forblev den ene million kroner,« forklarer Søren W. Kruse

Læs også:

Aftalen har skabt glødende debat, fordi Alexandra siden ægteskabet med Martin Jørgensen ikke længere er en del af det danske kongehus, og derfor ikke er underlagt krav om formelle pligter.

Læs også:

Officielt var det den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i 2004 foreslog en fast årlig betaling øremærket til Alexandra, så hun efter skilsmissen ikke skulle forsørge sig selv eller leve af penge fra kongehuset. Men inden den politiske aftale om årpenge blev vedtaget, var der hemmelige forhandlinger mellem Statsministeriet og kongehusets ledelse.

Læs meget mere om det hidtil hemmeligholdte forløb om Alexandras årpenge i dagens BT:

Derfor tilbød Statsministeriet en million kroner til Alexandra

Kongehuset: En million kroner ikke nok

Ekspert: Ingen ekstraudgift for kongehuset