Kommuner beder regeringen om lov til at give langtidsledige fortrinsret til kommunale vikariater og jobsamtaler. Beskæftigelsesministeren roser udspillet.

Det handler om at afværge en økonomisk katastrofe for tusinder af danske familier, der i værste fald må gå fra hus og hjem.

Sådan begrunder Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), en kontroversiel appel rettet direkte til regeringen, skriver Politiken.

- Der er så mange borgere over hele landet, der står til at ryge ud af dagpengesystemet 1. januar. Vi vil gerne have lov til at give disse borgere en fortrinsret til kommunale vikariater. Og desuden en fortrinsret til at komme til samtale, når vi har ledige stillinger i kommunen, siger Frank Jensen til Politiken.

Han taler på vegne af flere kommuner, der lige nu overvejer alle muligheder for at give de truede ledige en ekstra akutpakke – ud over den, regeringen har vedtaget.

- Vi ved ikke, om det er lovligt at hjælpe på denne måde, men vi ved, at vi må gøre alt, hvad der står i vores magt, for hjælpe disse mennesker, og vi ved, at det haster, siger han.

Kommunerne kan komme på kollisionskurs med lovreglerne, hvis de opretter kunstige vikariater eller skræddersyr stillinger til særlige grupper. Men det er helt uproblematisk at give langtidsledige fortrinsret til jobsamtaler, vurderer Henning Jørgensen, professor i offentlig forvaltning på Aalborg Universitet.

- Der er jo ingen garanti for job, fordi en langtidsledig kommer til samtale. De får blot en chance. Og jeg kan ikke se noget i beskæftigelseslovgivningen, der forhindrer kommuner i at målrette vikariater til langtidsledige, der er udfaldstruede, siger han til Politiken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) roser udspillet fra Frank Jensen og siger, at man er tættere på at skabe resultater, hvis flere ansvarlige politikere og arbejdsgivere tænker på samme måde.

- Det er jo vigtigt at huske på, at gruppen af langtidsledige dagpengemodtagere rummer masser af kvalifikationer og erfaringer. De er blevet ramt af krisen – men det gør dem ikke til en dårlig arbejdskraft. Jeg er parat til sammen med Københavns Kommune at se på eventuelle juridiske udfordringer, siger hun til Politiken.