En kommission med DR-formand i spidsen og uden økonomiske begrænsninger skal vedtage politikernes løn. Det er en krysterbeslutning, lyder kritikken.

De danske politikeres fremtidige løn skal afgøres af en kommission bestående af seks ekspolitikere og tidligere topembedsmænd. Det skriver Jyllands-Posten.

Der er imod sædvane ingen økonomiske begrænsninger, når kommissionen med DR-formand og tidligere departementschef Michael Christiansen i spidsen skal kigge på løn, tillæg, pension og andre goder til ministre, folketingsmedlemmer, regionsformænd og borgmestre.

Et bredt flertal i Folketinget har på forhånd aftalt, at man vil vedtage anbefalingerne fra den såkaldte Vederlagskommission. Men fra flere kanter kritiseres Socialdemokraterne, de Radikale, de Konservative og SF, der står bag kommissionen.

»Det er en krysterbeslutning af partierne, som ikke selv tør stå frem og sige, hvad de vil have i løn,« siger næstformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen (DF) til Jyllands-Posten.

Også Enhedslistens Per Clausen (Ø) er kritisk og vurderer, at kommissionens anbefalinger vil ende med »gunstige lønforhøjelser«, mens Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll (LA) hæfter sig ved, at de fire partier stemte imod, da Venstre i 2012 foreslog en lignende lønkommission.

Dengang hævdede partierne, at manøvren gik ud på at fraskubbe sig ansvaret, men tidligere på året stemte de så alle ja til Vederlagskommissionen.

Michael Christiansen afviser over for Jyllands-Posten, at han har fået udstukket en bestillingsopgave, som har højere vederlag som slutmål. Han tilføjer dog samtidig, at »man tager jo ikke løn fra folk«.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som er på ferie.

Socialdemokraterne henviser spørgsmål til kommunalordfører Simon Kollerup (S), der kalder kritikken forventelig og understreger, at målet er et mere gennemsigtigt system.