Alle bud, der er blevet givet i forbindelse med statens salg af aktier i DONG, vil nu blive fremlagt for Folketingets Finansudvalg, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Folketingets Finansudvalg vil inden længe få mulighed for at nærstudere alle de tilbud, der blev fremsat af potentielle købere, da staten sidste år solgte knap en femtedel af sine aktier i energiselskabet DONG.

Det blev som bekendt den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der endte med at købe aktierne for i omegnen af otte milliarder kroner. Onsdag meddeler banken i Berlingske, at man indvilliger i at lægge alle dokumenter frem i forbindelse med købet af aktierne.

Læs også:

Læs også:

Og det åbner for, at alle de øvrige bud på DONG-aktierne nu kan blive fremlagt for Folketingets Finansudvalg, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til TV 2 NEWS.

»Jeg synes, at den proces har været kørt alt for lukket, og derfor er det jo tilfredsstillende med den her melding fra Goldman Sachs. Det betyder jo, at vi for Folketingets Finansudvalg kan fremlægge de tilbud, der er givet i sagen, så man kan se, hvilke tilbud der er givet, og man vil så også kunne se den aftale, der er lavet med Goldman Sachs,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Goldman Sachs oplyser til Berlingske, at den transparente tilgang skal ses i lyset af, at bankens investering i DONG er »ekstraordinær« og har skabt furore i det politiske landskab, der kulminerede med SFs exit fra regeringen i januar sidste år.

Det har tidligere været fremme, at fire danske pensionskasser bød sig til som købere af DONG-aktierne. En DR-dokumentar har desuden hævdet, at også pensionsgiganten ATP skulle have erklæret sig parat til at fremsætte et bud, der matchede Goldman Sachs.

Den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) afviste dog, at man kunne løfte sløret for, hvilke tilbud der var blevet fremsat på DONG, hvilket en række partier i skarpe vendinger har kritiseret.

Og den kritik er berettiget, siger Claus Hjort Frederiksen.

»Der kan være en berettiget forventning fra Finansudvalgets side i at blive gjort bekendt med de bud, der er blevet givet. Specielt når det drejer sig om en vigtig samfundsmæssig virksomhed. DONG betyder meget for Danmark, og derfor er det da naturligt, at Finansudvalgets medlemmer får mulighed for at se de bud, der er blevet givet i sagen,« siger han til TV 2 NEWS.

Claus Hjort Frederiksen forventer, at Finansudvalget vil kunne få adgang til dokumenterne i løbet af de kommende uger.

»Nu skal vi diskutere formen, under hvilken folketingsmedlemmerne kan komme og læse og se de tilbud, der er blevet givet. Og det forventer jeg, at jeg kan snakke med Folketingets partier om en gang i næste uge,« siger Claus Hjort Frederiksen.