Danskernes tiltro til Anne Vilhelmsens evner som SF-partileder kan ligge på et meget lille sted, og politiske kommentatorer spår, at SF enten står foran et formandsskifte eller en udtræden af regeringen.

Kun to procent af danskerne tror på, at SFs partileder Annette Vilhelmsen (SF) kan skabe fremgang for sit parti i 2014.

Det viser en ny måling fra Megafon, der sætter den hårdt prøvede partileder under fornyet pres.

»Hun (Annette Vilhelmsen, red.) har ikke formået at løfte den opgave, hun blev sat i spidsen for. Hun har ikke skaffet SF en mere selvstændig profil og trukket regeringen i en mere rød retning, som hun sagde, hun ville. Nu er sagen med støtten til huset Zornig så kommet oveni. Jeg tror ikke på, at SF med hende ved roret kan vende udviklingen,« siger politisk redaktør ved Radio24syv, Jesper Termansen.

Han vurderer, at der er to sandsynlige scenarier, hvis målingerne fortsætter nedad for SF - enten et formandsskifte eller et selvvalgt exit fra regeringen.

»SF kan vælge den mindst dramatiske vej og træde ud af regeringen. Så vil man stadig være bundet af samarbejdet med regeringspartierne, men det vil alligevel muliggøre, at SF kan tage nogle standpunkter. Det at kunne stå udenfor og kunne tale lidt mere frit vil nok være en fordel,« siger Jesper Termansen.

Han mener ikke, at vælgerne nødvendigvis vil straffe SF for at forlade regeringen.

»Jeg er ikke sikker på, at man vil blive straffet af vælgerne. Det vil lukke en dør, hvis man i vanære træder ud af regeringen og det vil give partiet et dårligt eftermæle og skabe frustrationer hos nogle af de karriereorienterede i SFs gruppe. Men jeg tror ikke, at vælgerne vil straffe SF. Kernevælgerne har jo forlængst afsværget partiets deltagelse i regeringen,« siger Jesper Termansen.

Anledningen til at træde ud af regeringen kan ifølge Termansen komme, »før man tror det«.

»Zornig-sagen er jo lang fra færdig. Hvis det viser sig ved samråd i det nye år, at Annette Vilhelmsen ikke har fortalt sandheden, så er det svært at se, at hun kan overleve det uden at foretage sig noget som helst. At forestille sig at hun kan stå i en situation, hvor hun indrømmer at have løjet og så bare fortsætte butikken som hidtil, har jeg svært ved at forestille mig,« siger Jesper Termansen.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, tror dog mere på et formandsskifte end SFs udtræden af regeringen.

»Indtil nu har jeg ikke kunnet forestille mig, at SF kunne blive kastet ud i endnu et formandsskifte, men hvis målingerne fortsætter, så er SF tæt på at være et ledelsesløst parti. I de seneste målinger tegner SF til at blive et af Folketingets mindste partier. Hvis det fortsætter den vej, så tror jeg, at nogle i folketingsgruppen og i baglandet vil tænke nogle tanker. Og så tror jeg ikke længere, man kan udelukke et formandsskifte,« siger Thomas Larsen.

»Den gode nyhed er, at partiet råder over i hvert fald tre højtkvalificerede kandidater. Der er Mette Touborg (SF), der fik et brag af et valg og fastholdt borgmesterposten i Lejre. Et andet godt bud er miljøminister Ida Auken (SF), og et tredje stærkt kort er transportminister Pia Olsen Dyhr (SF),« siger Thomas Larsen.

Megafon-målingen viser også, at 16 procent af de adspurgte tror, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil skabe fremgang for sit parti i 2014. Helt i top ligger Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl (DF), som ifølge 52 procent af de i alt 1.135 adspurgte vælgere vil skabe fremgang for partiet i 2014.