I Venstres maskinrum håber man, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke får en toppost i EU.

Venstre vil hellere møde Helle Thorning i det kommende folketingsvalg end hendes eventuelle efterfølger, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Det vurderer både Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen og politisk kommentator og radiovært Jarl Cordua.

- Der er ingen tvivl om, at Venstre og hele blå blok inderligt håber på og krydser fingre for, at Helle Thorning-Schmidt bliver i landet som statsminister, fordi man opfatter hende som en svagere modstander end Mette Frederiksen, siger Thomas Larsen.

Blå blok har et komfortabelt forspring i meningsmålingerne, og vurderingen er, at det bliver svært for Helle Thorning at ændre på det inden et valg.

- Set med Venstres øjne er Helle Thorning en god modstander, fordi hun er trængt, ligger svagt i meningsmålingerne, og har ret store problemer med sit bagland. Hun står lige nu til at tabe regeringsmagten, siger Thomas Larsen.

Løftebrud

Ifølge Jarl Cordua vil beskyldningerne om løftebrud være Venstres stærkeste kort i en valgkamp.

- Jeg tror, Venstre håber på, at Thorning bliver. Venstre foretrækker Helle Thorning, fordi hele det dér med løftebrud stadig er Venstres bedste kort mod Socialdemokraterne i en valgkamp. Mette Frederiksen vil være sværere at stemple som løftebryder, siger Jarl Cordua.

Det er Thomas Larsen enig i:

- Det er ikke Mette Frederiksen, der står som symbol på de mange løftebrud. Det er og bliver Helle Thorning-Schmidt, for det var hende, der brød sine løfter til vælgerne som ny statsminister.

Mette Frederiksen kan derfor skabe usikkerhed for Venstre.

Kan mobilisere baglandet

- Frygten er, at Mette Frederiksen vil være en socialdemokratisk leder og statsminister, der har større muligheder for at få baglandet med sig end Helle Thorning. Og at hun måske også kan række ud til nye vælgere, siger Thomas Larsen.

- De fleste i både rød og blå blok anser Mette Frederiksen som en mere ægte socialdemokrat end Helle Thorning, og derfor kan hun måske trække dem tilbage, som har forladt Socialdemokraterne, siger Jarl Cordua.