Den populære TV-serie "Borgen" er lykkedes med at fremstille Danmark som et stabilt, cool og pragmatisk land i Europa, og det taler til Helle Thorning-Schmidts fordel i spillet om topposterne i EU, vurderer kommentator.

Fiktionen og virkeligheden er ikke altid to uforenelige størrelser, og hvis Helle Thorning-Schmidt (S) i løbet af de kommende dage ender med at blive udpeget som EU-præsident, kan hun sandsynligvis sende en varm tak til DR-serien "Borgen".

Det mener Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis, politisk kommentator og ophavsmanden bag en ny DR-dokumentar, der gennem samtaler med politikere i både Danmark og Bruxelles forsøger at finde svar på, hvorfor den danske statsminister er i spil til en europæisk toppost.

- Hun har det her skandinaviske over sig, der er i høj kurs. Og der er mange folk i Bruxelles og andre steder i Europa, som jeg har talt med, der hæfter sig ved TV-serien "Borgen" og drager paralleller mellem Thorning og Birgitte Nyborg (statsministeren i serien, red.). Man skulle næsten tro, at det var seriens manuskriptforfatter, Adam Price, der har fået bragt hende i spil, siger Troels Mylenberg.

Og der er behov for nye og anderledes ansigter i EU, mener Troels Mylenberg, hvor det seneste parlamentsvalg understregede behov for nytænkning i Den Europæiske Union.

- Helle Thorning-Schmidt bryder med det her billede af EU som et sted for gamle, grå mænd i endnu mere grå jakkesæt. Hun er yngre, hun er kvinde, og så har hun det her skandinaviske over sig, der er i høj kurs, siger Troels Mylenberg.

Det kan virke paradoksalt, at den danske statsminister er i spil til topposten efter en mildest talt kaotisk tid som statsleder, hvor Socialdemokraterne i perioder har syntes i frit fald i meningsmålingerne, og hvor utilfredse vælgere gang på gang har ytret deres utilfredshed med regeringen. Men popularitet i hjemlandet er ikke nogen forudsætning for at stryge til tops i Europa, påpeger Troels Mylenberg.

- Det ville ikke være første eller sidste gang, at politikere, der er upopulære i hjemlandet, får en toppost i Europa. Jean-Claude Juncker har lige fået vælgerstryg i sit hjemland (Luxembourg, red.), og han er altså blevet kommissionsformand nu, siger Troels Mylenberg.

I rollen som EU-præsident vil Helle Thorning-Schmidt blandt andet skulle fungere som mødeleder og mægler mellem de 28 stats- og regeringschefer i unionen, og de kompetencer synes en del at være overbevist om, at hun bestrider, mener Troels Mylenberg.

- Hun står for en politisk reformretning i Danmark, som der er mange ude i Europa, der er misundelige på. Og den skandinaviske stil med mindretalsregeringer og brede forlig er noget, der imponerer i udlandet. Det vidner om, at man kan finde ud af at sidde for bordenden og finde kompromisser, siger Troels Mylenberg, der samtidig mener, at det taler til hendes fordel, at hun taler flere sprog flydende, og at hun generelt har et godt europæisk netværk.

Ligesom resten af Europa tør han dog ikke spå om, hvorvidt onsdagens topmøde i Bruxelles rent faktisk ender med, at Helle Thorning-Schmidt får en toppost.

- Alt kan ske, vurderer han.