Helle Thorning-Schmidt er angiveligt i spil til en post i FN som flygtningehøjkommissær. En opgave, som hun har rigtig gode værktøjer til at løse, mener politisk kommentator Søs Marie Serup.

Forhenværende statsminister og tidligere formand for Socialdemokraterne Helle Thorning Schmidt (S) har mange af de værktøjer, der skal til for at løse opgaven som flygtningehøjkommissær i FN.

Det vurderer Søs Marie Serup, politisk kommentator for BT, efter TV 2 News har erfaret, at regeringen vil indstille Thorning til FN-topposten.

Læs også:

»Der er god tradition for i Danmark at pege på dygtige kandidater, når de er der, uanset partifarve. Og Helle Thorning-Schmidt er uomtvisteligt en god kandidat. Hun har erfaring som statsminister og et stort internationalt netværk. Derudover er hun repræsentant for et lille land, der er kendt for at yde forholdsvis meget ulandsbistand,« siger Søs Marie Serup til Berlingske Nyhedsbureau.

Læs også:

Læs også:

Kommissariatets vigtigste opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse. I alt er der ansat 7.600 medarbejdere fordelt på 125 lande i kommissariatet.

Søs Marie Serup pointerer, at opgaverne er noget anderledes end dem, som Helle Thorning-Schmidt har stået over for tidligere i karrieren. Dog kommer hun til at drage stor nytte at sit gode navn i udlandet, hvis hun ender med at få posten, når den nuværende portugisiske højkommissær, António Guterres, skal afløses, mener Serup:

Læs også:

Læs også:

»Den vigtigste funktion er i virkeligheden, at man kan få landede til lommerne. Altså at få de rige lande til at yde store bidrag, som man kan prioritere videre. Derudover skal hun prioritere, hvem der skal have hvor meget og hvornår. Det er ikke sådan, at hun skal sidde og strikke politiske forlig sammen, men det er politisk på den måde, at det er essentielt at udnytte sit store netværk,« siger Søs Marie Serup, der pointerer, at posten er højt oppe i FN-systemet.

»Posten falder lidt under NGO-kategorien, men samtidig er det et af de områder i verden, der er størst fokus på netop nu. Det er en post i den øverste mellemklasse og i hvert fald ikke nogen retrætepost, da der også er store udfordringer at løse,« siger den politiske kommentator.

Bliver Helle Thorning-Schmidt ny flygtningehøjkommissær, bliver hun den blot anden danske politiker, der har siddet på posten.

Tidligere statsminister og Venstre-formand Paul Hartling blev valgt til posten i 1977, og han modtog i 1981 Nobels fredspris for flygtningearbejdet i FN.