De Radikale ønsker lavere topskat og højere boligskat. Det er ifølge politisk redaktør valgkampssnak, da det både går imod regeringssamarbejdet og ikke kan lade sig gøre i praksis.

De Radikale er ude på en svær mission, når partileder Morten Østergaard (R) foreslår at sænke skatten på arbejde - også for de højtlønnede med topskat - og på den anden side sende boligskatterne i vejret.

Det mener Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, som betegner udspillet som et »valgkampssignal«.

»Alle fornemmer, at valget er lige om hjørnet og måske kan blive udskrevet lige efter påske, og hvis de Radikale selv vil sætte en dagsordenen, så er det et godt tidspunkt at gøre det nu,« siger han.

Morten Østergaard står lørdag frem på forsiden af Politiken med ønsket om en skattereform. Ifølge den radikale leder er det afgørende, at alle oplever, skatten på arbejde falder.

»Vi skal adressere spørgsmålet om, at det kan betale sig at arbejde og fortsætte ad det spor, vi har lagt,« siger han til avisen og pointerer, at skattelettelserne også skal gælde den del af befolkningen, som betaler topskat. Samtidig foreslår han, at skattelettelserne skal ske ved at ophæve den mangeårige fastfrysning af boligskatter, der har eksisteret siden 2001.

Den politiske plan falder derfor ikke i god jord rundt om i Folketinget, hvor der senest i 2012 blev indgået en bred aftale om at holde boligskatterne i ro frem til 2020.

Venstre og de Konservative er glade for lavere topskat, men tager afstand fra ønsket om at ændre på boligskatten. Enhedslisten og SF sætter på den anden side hælene i over for at sænke skatten for de højtlønnede.

Socialdemokraterne er heller ikke vilde med at skulle pille ved en borgfred, og heller ej skattelettelser til toppen af løn-skalaen.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt at bede almindelige lønmodtagere at betale mere i boligskat for at bo i hus for at give skattelettelser til sådan en som mig, der tjener på den pæne side af en million kroner,« siger finansminister, Bjarne Corydon (S), til TV 2 News.

Jesper Termansen spår heller ikke den radikale skattereform-drøm mange chancer.

»De Radikale står ret alene med det her forslag. Jeg har svært at se, hvor man vil kunne finde et flertal for det,« siger han, men understreger også, at de Radikale er et af få partier, der rent faktisk kan gå ud med sådan en melding, da partiets bagland ikke har det store imod sænkning af skat på arbejde og en højere skat for boligejere.

Jesper Termansen vurder ikke, at uenigheden mellem de to regeringspartnere er blevet større eller mindre med Morten Østergaards udmelding. Regeringspartierne har allerede besluttet sig for, at dansen frem mod valget vil involvere, at der bliver trådt på hinandens fødder i ny og næ.

»Man har for længst erkendt, at uenigheden på en række felter er så stor, at man er nødt til at være enige om, hvordan man kontrollerer uenigheden, og det betyder, at man er nødt til at give hinanden noget plads,« siger Jesper Thermansen.