Liberal Alliance byder sig til som muligt regeringsparti, og det skal ifølge politisk kommentator medvirke til at holde en eventuel ny blå regering fast på reformsporet.

Det er et kursskifte, at Liberal Alliance nu erklærer sig klar til at gå i et regeringssamarbejde.

Det siger politisk kommentator Hans Engell på baggrund af meldingen fra partileder Anders Samuelsen (LA) i Politiken om, at partiet ser sig selv som regeringsdueligt.

»Der er jo tale om en frontforandring i dansk politik, fordi Liberal Alliance har fra partiets start har slået hårdt på, at man ikke går efter ministerposter,« siger Hans Engell.

»Men når det er sagt, så er der ikke planer om at styrte ind i en regering. Der bliver stillet krav - nemlig spørgsmålet om man kan få tilstrækkelig indflydelse og hvilken politik, en sådan regering skal stå for. Så det, Liberal Alliance har gjort, er at ligge sig på siden af Dansk Folkeparti. Man går ikke efter regeringsmagten, man bliver gerne uden for regeringen, men man vil gerne have indflydelse på en borgerlig regering, hvis der kommer blåt flertal efter næste valg,« siger Hans Engell.

Når Liberal Alliance byder sig til, hænger det ifølge den politiske kommentator også sammen med, at man ønsker at sikre sig solide blå fingeraftryk på en kommende regering.

»Det er også udtryk for en bekymring for, at et alt for stærkt Dansk Folkeparti sammen med Venstre vil blokere for reformer og skattelettelser, som det skete i perioden fra 2000 og frem til regeringsskiftet i 2011. Dansk Folkeparti var nok med til at hjælpe Foghs og Lars Løkkes regeringer igennem, men det var ikke sådan, at de stod i spidsen for en reformpolitik. Så det er den bekymring, Samuelsen har, at regeringen nok bliver blå, men ikke kan føre blå politik,« siger Hans Engell.

Venstre jubler ikke ligefrem over meldingen fra Liberal Alliance, men har sagt, at man ikke ønsker at sætte navne på eventuelle samarbejdspartnere.

»Venstre er først og fremmest interesseret i blåt flertal og få gjort Lars Løkke til statsminister. Men det er klart, at Venstre stod meget stærkere for et halvt år siden, hvor planen nok var en ren Venstre-regering. Men man må nok se i øjnene, at der også kan være andre borgerlige liberale partier, der kan være med,« siger Hans Engell.