BT
Villy Søvndal (SF), Helle Thorning-Schmidt (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Margrethe Vestager (R) Foto: Claus Bech
Arkivbillede: Ralf Pittelkow
Ralf Pittelkow, debattør og ansvarshavende redaktør for "Den korte avis". Foto: Andreas Beck

Johanne Schmidt-Nielsens ageren i forlængelse af forlig om finansloven, kan få ganske alvorlige konsekvenser for Helle Thorning-Schmidt, mener Ralf Pittelkow, der er ansvarshavende redaktør på Den korte Avis og tidligere politisk kommentator for Jyllands-Posten.

- Thorning kan kun vinde næste valg, hvis hun får hevet rigtigt mange af de midtervælgere, der har forladt partiet, tilbage. Og midtervælgere synes, det er en rigtig dårlig ide, at hun samarbejder med venstrefløjen, hvis politik de er grundlæggende uenige i, siger Pittelkow.

Han anerkender regeringens indsats under finanslovsforhandlingerne, hvor han mener Corydon viste, at han har styr på tingene.

- Men når Johanne så opfører sig, som hun gør, så gør det midtervælgerne skeptiske og Thorning risikerer at miste endnu flere vælgere. Vælgerne har været vidne til, at Johanne først stiller ultimative, skarpe krav og så ender hun med at skrive under på nærmest ingenting.

- Derefter nægter hun at følge en god dansk politisk tradition om, at når man har indgået et forlig, så går alle parter ud sammen og lægger vægt på de positive elementer, man hver for sig ser i aftalen.

- Det virker både umodent og studentikost at opføre sig på den måde, og det virker ikke seriøst, siger Pittelkow.

Men mange roser hende for ærligheden. Tror du ikke, at folk med en snert af politikerlede, sætter pris på, at hun taler lige ud af posen?

- Jeg tror, at der blandt en del af Johannes kernetropper vil være mange, der tænker sådan.

- Men Helle Thornings problem er, at hun skal have fat i midtervælgerne. Og de forventer altså, at man opfører sig ansvarligt, velovervejet og besindigt, så man kan have tillid til dem. Johanne lignede jo en, der kom ud fra et stormfyldt møde i Danske Gymnasieelevers sammenslutning.

- Og når vælgerne så samtidig ser, at Helle Thorning gør sig afhængig af Enhedslisten ved at indgå aftaler med dem, så smitter mistilliden af på hende.

En ny meningsmåling, som Gallup har udført for Berlingske 12. november 2012, viser, at kun en fjerdedel af vælgerne foretrækker, at regeringen indgik finanslovsaftalen med Enhedslisten.

Hvad er dit råd til Thorning?

- Hun mangler stadig at få en del reformer på plads, fx. kontanthjælpsreformen. Hun har to muligheder. Enten kan hun drosle ned for reformerne eller også får Lars Løkke sin hævn, for så er hun nødt til at kalde på ham.

- Jeg tror, at SF og Socialdemokraterne helst vil drosle ned på reformerne, men det vil Vestager ikke. Det giver Lars Løkke gode muligheder for at komme på banen, siger Pittelkow.

Valgforsker Sigge Winther-Nielsen fra Københavns Universitet er enig i, at det for Socialdemokraterne handler om at vinde vælgerne fra midten. Men han deler ikke Pittelkows analyse.

- Jeg synes, der både er en god og en dårlig historie i forliget. Parlamentarisk har regeringen fået flere manøvremuligheder ved at indgå forlig med Enhedslisten.

- Jeg vil klart betegne hele forhandlingsprocessen og resultatet som en sejr for regeringen.

- Men blandt vælgerne ser det mere mudret ud. Først virkede det amatøragtigt, at Johanne ikke ville stille op til fælles pressemøde. Men derefter satte de sig på hele mediefladen og kom ud på alle medieplatforme, siger Sigge Winther-Nielsen.
SMS

Tophistorier

Fogh med hård kritik af Obama: Han har været svag og tøvende
Anders Fogh Rasmussen har mødtes med USAs præsident Barack Obama adskillige gange. Han retter i sin ny bog ’Viljen til at lede’ en hård kritik af Obamas tøvende udenrigspolitik, som ifølge Danmarks tidligere statsminister har skadet USAs troværdighed blandt Vestens fjender. Foto: afp

Fogh med hård kritik af Obama: Han har været svag og tøvende

Wozniacki er sensationelt tilbage: Vinder første turnering i halvandet år
Caroline Wozniacki.

Wozniacki er sensationelt tilbage: Vinder første turnering i halvandet år

Sommeren er tilbage: Op til 22 grader i den ene del af landet
Man kan måske godt lige snige sig ud på stranden, når temperaturene topper udenfor om søndagen.

Sommeren er tilbage: Op til 22 grader i den ene del af landet

Comeback på vej? Nu skal du (måske) finde dine Cros frem - her er forklaringen

Comeback på vej? Nu skal du (måske) finde dine Cros frem - her er forklaringen

Nye Borgerlige på vej i Folketinget? Sådan bliver Danmark, hvis Pernille Vermund bestemmer

Nye Borgerlige på vej i Folketinget? Sådan bliver Danmark, hvis Pernille Vermund bestemmer

43-årig sigtet for drabsforsøg på politimand: Slog ud efter ham med en økse
Da politifolk trænger ind i lejlighed på Tuborgvej i København, slår en mand ud efter en betjent med en økse. Søndag fremstilles han i grundlovsforhør. Arkivfoto. Free/Pressefoto Rigspolitiet

43-årig sigtet for drabsforsøg på politimand: Slog ud efter ham med en økse

Arne Melchior er død
Arne Melchior på Centrum Demokraternes landsmøde i Tinghallen, Viborg, i 1998.

Arne Melchior er død

17-årig pige anmelder voldtægt på stisystem
En 17-årig pige har anmeldt, at hun er blevet voldtaget natten til søndag.

17-årig pige anmelder voldtægt på stisystem

Hitter på Facebook