Statsminister Helle Thornings-Schmidts 1. maj tale er ’god’, ’pæn’ og 'klassisk' , men den mangler bid og fagbevægelsen er blevet glemt, mener kommentatorer.

Der blev både delt ris ud til den tidligere VK-regering og ros ud til hendes egen regering, da statsminister og socialdemokraternes formand Helle Thornings Schmidt klokken 7 i morges i en stuvende fuld sal hos LO i Aarhus holdt sin første 1. maj tale som statsminister.

I talen kom statsministeren desuden ind på alt det, som regeringen allerede har gennemført – og om de overordnede mål for fremtiden. Men også om de problemer, som Danmark står overfor den kommende tid.

- Det er en tale, som man kan sige, det er ærgerligt, at hun bliver nødt til at holde. Det er nogle ting, som folk ikke har opfattet nu – nemlig, hvad regeringen har fået gennemført. Og den anden vigtige besked er, at vi skal stramme balderne og komme videre. Det er det helt centrale budskab at komme ud med, når man er socialdemokrat i de her år. Det er vigtigt, at hun siger det, men det ville selvfølgelig have være sjove re at sige, hvad man give af gaver., siger BTs politiske kommentator Lotte Hansen.

Lotte Hansen kalder Thornings tale for ’god’.

- Hun har holdt den tale, jeg ville forvente, hun holdt. Men hun giver heller ikke ved dørene. Og det er en svær tale for hende at holde på en dag, som der skulle være en festdag, siger Lotte Hansen, der dog undrer dig over, at Thorning ikke er kommet mere ind på de forestående reformer på førtidspensions- , flexjob og skatteområdet.

- Det er jo noget, der betyder meget for mange, siger hun.

Den betragtning er politisk kommentator Hans Engell enig i. Han mener, at Thorning i sin tale har glemt fagbevægelsen.

- Det, der overrasker mig mest er, at hun slet ikke nævner trepartsforhandlingerne, det er trods alt det, der har optaget fagbevægelsen allermest og som er det, der har fyldt medierne de seneste uger. Det er jo en 1. maj tale, som tales til hovedsageligt først og fremmest fagbevægelsens folk, men de emner, der interesserer alle fagbevægelsens mange tusinder medlemmer – nemlig hvad regeringen vil spille ud med i trepartsforhandlinger – det løfter Helle ikke en flig af, siger Hans Engell og tilføjer, at Thornings tale er for ukonkret og præget for meget af valgkamps-retorik.



- Talen falder som to dele. Først skal VK-regeringen have nogle ordentlige tæsk, og på den anden halvdel, der fortæller hun så om alle de skattereformer, som hun vil lave sammen med de borgerlige, siger Hans Engel, der kalder Thornings tale for en ’klassisk’ 1. maj-tale.

- Samlet vil man sige: En i formen ganske pæn tale, men når man går ind til benet, så vil mange nok sige: Hvor er bøffen henne i den tale?, siger han.