Goldman Sachs har behov for at forbedre sit image, og det kan være en af forklaringerne på, at banken nu vil lægge alle dokumenter frem om købet af DONG-aktier, vurderer erhvervskommentator.

Læg alt frem og få sat en prop i den politiske uro, der har omgærdet salget af DONG-aktier til Goldman Sachs.

Det er med den besked, at den amerikanske investeringsbank selv turnerer i onsdagens Berlingske, hvor den øverste ledelse på opsigtsvækkende vis giver finansministeren frie tøjler til at give Folketingets Finansudvalg fortrolig indsigt i konsortiets omstridte køb af dele af DONG sidste år.

Men tilbuddet om transparens er næppe udtryk for, at Goldman Sachs kerer sig om den politiske proces i Danmark, vurderer Jens Christian Hansen, erhvervskommentator hos Berlingske.

»Jeg tror ikke, de har så meget forkærlighed for den politiske proces. De har til gengæld meget ud af at komme i en charmeoffensiv. Goldman Sachs har fået rollen som den store stygge ulv i Wall Street efter finanskrisen, og de har behov for et bedre image,« siger Jens Christian Hansen.

Goldman Sachs er en af verdens største investeringsbanker, og banken er involveret i forretninger verden over. Alligevel skiller DONG-handlen sig ud, påpeger Jens Christian Hansen.

»Herhjemme synes vi nok, at det må være en lille dansk ting med købet af DONG, men handlen har vakt international opmærksomhed. Det er rigtig stor handel, og også den største enkeltinvestering Goldman Sachs har lavet,« forklarer han.

Foranlediget af Goldman Sachs’ melding har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bebudet, at Folketingets Finansudvalg vil få adgang til samtlige bud, der blev fremsat i forbindelse med salget af DONG-aktierne.

Dermed kan det blive be- eller afkræftet, hvorvidt andre parter gav bedre bud end det, Goldman Sachs endte med at vinde med.

En DR-dokumentar har eksempelvis hævdet, at pensionskæmpen ATP var parat til at opkøbe DONG-aktier på samme vilkår som Goldman Sachs i bestræbelserne på at sikre, at det statsejede energiselskab forblev på danske hænder.

»Og det er det, der er rigtig spændende. Om der har været alternativer og konkurrerende bud, der har været lige så gode eller bedre. Men selve handlen kan ikke gå tilbage - den er gennemført. Så vil vi først og fremmest få en politisk skueproces, hvor Bjarne Corydon (tidligere finansminister, red.) kommer i vælten,« siger Jens Christian Hansen.

Bjarne Corydon (S) afviste i sin tid at lade Finansudvalget få indsigt i buddene med henvisning til, at der var behov for diskretion om handlen. Han advarede samtidig om, at en åben proces potentielt kunne afskrække fremtidige investorer mod at samarbejde med staten.

Det ærgerlige scenarie er dog næppe realistisk, vurderer Jens Christian Hansen.

»Hvis man har en godbid som DONG, så skal de store internationale virksomheder nok komme,« siger erhvervskommentatoren.