Det var ikke overraskende synspunkter, de danske partiledere debatterede med i valgkampens første debat, mener politisk redaktør. Særligt Lars Løkke Rasmussen overraskede dog, vurderer retoriker.

Partierne fik blot kridtet banen op og markeret sig på gammelkendte synspunkter, der ikke rykkede noget i forhold til, hvad danskerne har set tidligere.

Sådan lyder vurderingen fra Jesper Termansen, Radio24Syvs politiske redaktør, efter valgkampens første partilederdebat rullede over skærmen på DR onsdag aften.

»Det er meget tydeligt, at det er dag ét i valgkampen. Det er det tidspunkt, man markerer sig. For eksempel holdt Lars Løkke Rasmussen (V) stadig hesten i forhold til at komme med konkrete udmeldinger i blå blok. Vil man bruge mere på den offentlige sektor, som DF vil, eller er det udgiftsstop og skattelettelser, som Lars Løkke vil. Det blev vi ikke klogere på,« siger Jesper Termansen.

Partilederne sluttede dagen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trykkede på valgknappen onsdag formiddag kort efter klokken 11.00, i debatringen på fjernsynet, hvor de på traditionel vis krydsede klinger og debatterede valgkampens helt store emner, blandt andet dagpengereformen, kontanthjælp, skattelettelser og kriminalitet. Selvom debatten ifølge Jesper Termansen ikke bød på de helt store og overraskende elementer, er det dog værd at nævne de to statsministerkandidaters fremtræden:

»Vi så en Lars Løkke, som var lidt tilbagelænet, en smule selverkendende og en mand, som godt er klar over, at han ikke skal virke for aggressiv. Det adresserede han meget hurtigt, hvor han erkendte, at han har en lav troværdighedsmåling. Han kunne næsten virke en smule tilbagelænet, og han var ikke aggressiv i forhold til Helle Thorning.«

Denne observation gjorde Nikolaj Ottosen-Støtt, der er partner i Retorikfirmaet og ekstern lektor i retorik ved Københavns Universitet, sig også. Han mener, Lars Løkkes ro var bemærkelsesværdig.

»Lars Løkke Rasmussen havde en helt utrolig ro i kroppen i forhold til, at han er oppositionsleder. Han var slet ikke aggressiv, og han forstod at samle forskellige input,« konkluderer retorikeren.

De røde partier gik ellers hårdt til Venstre-formanden, og han slap da heller ikke for at blive konfronteret med, at danskerne ifølge meningsmålingerne foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister og ikke den blå partileder. Men også på dette punkt klarede Løkke sig godt, mener Nikolaj Ottosen-Støtt:

»Han var meget ydmyg og forsøgte at adskille det fra Venstres politik. Hele tiden forholdt han sig i ro og stod afslappet op ad talepulten.«

Retorikeren fremhæver derudover LAs partileder Anders Samuelsens (LA) »dygtige evne til at afbryde og få sine budskaber hurtigt igennem« - uden at det blev uklædeligt, mens han vurderer, at De Radikales Morten Østergaard (R) fremstod en smule arrogant under den første debatrunde.

Partilederne får rig mulighed for at afbryde, uddybe og stille spørgsmål til hinanden de kommende 23 dage frem til valgaftenen 18. juni, som ifølge seneste Gallup-meningsmåling foretaget af Berlingske onsdag aften bliver et gyservalg. Således står rød blok til 48,8 procent af stemmerne, mens blå blok står til at få 51,2 procent af stemmerne.