Dagen før arbejdernes kampdag fortæller fagbevægelsen om, at afstanden til DF er mindsket over de seneste år.

København. Der er tale om et fornuftsægteskab, når fagbevægelsen og Dansk Folkeparti rykker tættere sammen.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er en forlovelse uden kærlighed, og det handler om, at det er noget, der godt kan betale sig.

- Fagbevægelsen er gennem de seneste år blevet mindre ideologisk og mere optaget af, hvad den kan gøre for dets medlemmer, siger han.

På forsiden af Jyllands-Posten søndag fortæller en række fagforbund om, hvordan afstanden til DF er mindsket. Det sker dagen før 1. maj, som historisk set er en rød mærkedag, der fejrer arbejderne.

Det er ikke nyt, at fagbevægelsen er begyndt at nærme sig Dansk Folkeparti. Flere fagbosser har de seneste år i højere grad rakt hånden ud til eksempelvis DF og Venstre.

Det er lykkes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at indgå to trepartsaftaler, og nye forhandlinger om en tredje aftale indledes snart.

På valentinsdag gav DF-formand Kristian Thulesen Dahl et sofainterview med 3F og Socialdemokratiets formand.

Det tyder på, at fagbevægelsen generelt er begyndt at se mere pragmatisk på, hvordan man opnår mere politisk indflydelse på vegne af sine medlemmer, mener Hans Engell.

- I 3F, FOA og til dels Dansk Metal har man forbund, hvor der stort set er lige så mange blå som røde vælgere. Derfor er fagbevægelsen langt mere pragmatisk i dag og ser på, hvordan man kan få politisk indflydelse, siger han.

Det er i højere grad fagbevægelsen, der har nærmet sig Dansk Folkeparti end omvendt, mener han.

Fagbevægelsen er mindre ideologisk end før og kan se, at et godt forhold til en større paletter af partier kan resultere i konkrete resultater for dets medlemmer, lyder forklaringen.

- Da der skulle laves boligforlig rendte boligselskabernes landsforening Dansk Folkeparti på døren, og det var med til at sikre, at den almene sektor fik en meget gunstig boligaftale.

- På nøjagtig samme måde har vi set det med en række lovgivnings-initiativer på mange forskellige områder, som arbejdsmarkeds- og socialområdet, EU og social dumping, siger Hans Engell.

/ritzau/