Når Dansk Folkeparti lægger op til et tættere samarbejde med Socialdemokraterne, så er det først og fremmest for at sende et signal til de socialdemokratiske vælgere om, at DF ikke er farlige og borgerlige, vurderer Jesper Termansen.

Det er et frieri med bagtanker, som Dansk Folkeparti søndag lufter over for Socialdemokraterne i Berlingske.

Sådan lyder vurderingen fra Radio24syvs politiske kommentator, Jepser Termansen.

Han peger på, at når partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) lægger op til et langt tættere samarbejde med Socialdemokraterne efter et regeringsskifte, så er det først og fremmest for at appellere til partiets vælgere, ikke selve partiet.

»Thulesen Dahl vil gerne sende et signal til de socialdemokratiske midtervælgere, som overvejer at stemme på DF. Han siger til dem, at ’det kan godt være, vi peger på Lars Løkke som statsminister, men vi trækker i en socialdemokratisk retning. Vi vil gerne samarbejde med Socialdemokraterne for at presse Lars Løkke. I behøver ikke at frygte, at det bliver for liberalt med Løkke som statsminister’,« forklarer Jesper Termansen.

Han understreger, at Dansk Folkeparti dermed sætter Socialdemokraterne i en vanskelig situation, hvor partiet på en og samme tid skal forsøge at vise, at Dansk Folkeparti ikke fører socialdemokratisk politik uden at rippe op i den gamle diskussion om, at partiet ikke er stuerent.

»Hvis Socialdemokraterne er alt for hårde ved Thulesen Dahl, så kan de sende vælgere i hans retning. Men samtidig er de nødt til at minde vælgerne om, at DF har stemt for dagpengeforringelserne og al VK-regeringens økonomiske politik uden at gå for hårdt til angreb,« forklarer Jesper Termansen.

Han understreger, at selv om Kristian Thulesen Dahl lægger op til et tættere samarbejde med Socialdemokraterne efter et regeringsskifte, så er Dansk Folkeparti, som vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V) efter et valg, ikke fri til at gøre hvad som helst uden om Løkkes regering.

»Man kan ikke efter et valg forestille sig et egentligt samarbejde mellem DF og S efter et valg. For hvis man peger på Lars Løkke som statsminister og så danner et alternativt flertal mellem socialdemokrater og DFere uden om en borgerlig regering, så vil det være det samme som at vælte Løkke.«

Ikke desto mindre er DF-udmeldingen i Berlingske også et klart signal til Venstre-lederen, fastslår Jesper Termansen.

»Jeg tror, Thulesen Dahl håber, at Lars Løkke efter et valg vil kunne se, at der ikke er noget, der hedder nulvækst i den offentlige sektor, sådan som Venstre går til valg på. Der vil være en vis vækst, for det vil DF kræve,« siger han.