Kommentator: Det lugter af Berlusconi, Annette Vilhelmsen

Annette Vilhelmsens opførsel minder om Silvio Berlusconi, den tidligere italienske premierminister, der bl.a. er dømt for korruption.

Det mener den politiske kommentator Peter Mogensen, direktør i tænketanken Kraka og kommentator på TV2 News.

- Sagen bare vokser og vokser. Advokatundersøgelsen er sidste station, og Enhedslisten skal slå mere end én knude på sig selv for at kunne frede hende. Indtil da bliver det bare ved og ved med nye mails, nye møder hun har holdt og hele tiden ligger der en ubehagelig em af Berlusconi over hendes ageren, siger Peter Mogensen.

SFs formand, social- og integrationsminister Annette Vilhelmsen slap for to uger siden med en næse, fordi hun havde lovet Lisbeth Zornig en million i støtte til hendes projekt fra 'Stemmer på kanten' inden ansøgningsfristen udløb. Men siden er der dukket nye oplysninger op. Dels siger Lisbeth Zornigs mand, redaktør Mikael Lindblom, at deres ansøgning var en ren formssag. Dels har det vist sig at Annette Vilhelmsen personligt holdt et møde med Zornig inden millionen blev udbetalt.

Det betyder, at Annette Vilhelmsen stadig kan blive væltet som minister. I slutningen af januar er der et nyt samråd, og om nogle måneder foreligger resultatet af Advokatundersøgelsen, hun selv har sat igang. Skulle hun blive væltet, opstår en helt uoverskuelig situation. Hun kan næppe fortsætte som formand, SF skal så igennem et nyt formandsvalg. SF skal muligvis trække sig fr regeringen, og det kan teoretisk set udløse valg,

- Vilhelmsens dilemma er, at hun ikke kan trække SF ud af regeringen fordi hun personligt har gjort i nælderne. Hun kan heller ikke trække sig som minister og forblive en troværdig formand, siger Peter Mogensen.

- Man kan ikke være formand for et regeringsparti uden selv at være minister og slet ikke være formand efter at man har trukket sig på inkompetence. Så i realiteten har hun kun to muligheder: At trække sig som formand eller håbe på en frikendelse i advokatrapporten, siger Peter Mogensen.

- Det sidste er næppe en realistisk option. Hun kan derfor vælge at trække sig nu eller vente på at slæbt gennem mudderet hele vejen hver dag frem til advokatundersøgelsens fremlæggelse. Med faldende vælgertilslutning og uro i baglandet som resultat. Kommer SF under spærregrænsen i nye målinger vil det også øge presset på hende for at trække sig.

Peter Mogensen er heller ikke bange for at byde ind på en ny SF-formand.

- Jeg spiller på Mette Touborg. Ida Auken har tabt højde, skiftet mening og er blevet usynlig. Problemet er bare, at Touborg heller ikke har landspolitisk erfaring. Jeg misunder ikke Vilhelmsens julero og situation. Man må også undre sig over systemets rolle? Hvor er departementschefen? Og hvor har han været? Vilhelmsen skal samle sine nærmeste i julen og tænke råt og ærligt over situationen, siger Peter Mogensen.

Læs også: