Statsminister Helle Thorning-Schmidt måtte i dag på sit pressemøde i Statsministeriet svare på adskillige spørgsmål om, hvorfor hun sammen med Bjarne Corydon (S), Margrethe Vestager (R) og Annette Vilhelmsen (SF) har meddelt Folketingets formand, at de ikke umiddelbart vil give Rigsrevisionen lov til at undersøge alt, hvad man måtte ønske i solcellesagen.

- Det skal ikke forstås som et 'nej' til Rigsrevisionen, men som et oplæg til en diskussion i Folketinget, forsvarede statsministeren sig og uddybede en anelse:

- Vi synes, det er vigtigt at tage den principielle diskussion med Folketinget om, hvad der er Folketingets opgave, hvad der er regeringens opgaver og hvad der er Rigsrevisionens opgave.

Solcellesagen drejer sig om huller i lovgivningen om statsstøtte til solcelleanlæg, som ikke blev lukket i tide af klima- og energiminister Martin Lidegaard (R). Sagen har kostet ministeren hård kritik i form af en såkaldt næse.

Nu skal Rigsrevisionen kontrollere, hvad der faktisk skete og derfor vil de gerne have adgang til dokumenter, der kan forklare, hvad der er sket i tiden op til behandlingen i Folketinget. Og det er her, de har mødt modstand fra regeringstoppen.

Men hvorfor er det pludselig vigtigt for regeringen nu? Hvad er det man vil skjule? Hvorfor var det ikke vigtigt, da Rigsrevisionen undersøgte om der var sket overbetaling af privathospitaler, blev statsministeren spurgt.

Statsministeren afviste, at der var noget at skjule, mens hun holdt fast i, at det udelukkende var den principielle diskussion, man ønskede. 

Politisk kommentator, Peter Mogensen mener, at hele sagen kan ende med at blive gift for Helle Thorning-Schmidt.

- Det kan den, fordi når man sender sådan et brev til Folketingets formand og til statsrevisorerne, så skal man være sikker på, at man får ret. Og det er der ikke meget, der tyder på lige nu, siger Peter Mogensen og fortsætter.

- Man skal også være sikker på, at der ikke er nogle plattenslagere blandt politiske modstandere, der vil forsøge at udnytte situationen. Så regeringen skulle nok have sikret sig Enhedslistens opbakning inden.

- Når det så er sagt, så er det helt uhørt, at statsministeren er med på sådan en brevliste. Det er udtryk for umodent parlamentarisk overblik. Som om konen ikke har problemer nok i forvejen. Sådan noget skal finansministeren stå for, så det ikke er noget, der slår tilbage på statsministeren, siger Peter Mogensen.

Han kan godt forstå, at nogen nu undrer sig over, hvad der mon ligger skjult, siden regeringstoppen på den måde sender et fælles brev.

- Jeg kan godt se, at det må være irriterende for dem, at Rigsrevisionen skal blande sig i denne sag. Men jeg tænker da, at hvis Rigsrevisionen kunne arbejde og undersøge ting, hvorfor er det så forkert at give dem mulighed for at vurdere sagen?

- Jeg synes ikke, det virker som om, regeringstoppen har en god sag. Det lugter af et embedsmands-opgør, hvor ministrene er blevet spændt for en vogn.

- Sagt lige ud, så er det her udtryk for en magtkamp mellem den instans, der agerer vagthund og den instans, der laver det daglige arbejde, siger Peter Mogensen.

Statsministeren er sammen med Corydon, Vestager og Vilhelmsen indkaldt til hastesamråd i sagen.