Dagpenge-spørgsmålet er dukket op i den verserende valgkamp, og det kan blive et særdeles ømt punkt for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), vurderer politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

Lørdag bliver statsminister Helle Thorning-Schmidt nemlig presset både af politiske modstandere og medspillere i spørgsmålet om dagpengesystemet. SF og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om at arbejde for at forbedre vilkårene i dagpenge-reglerne ved at halvere genoptjeningskravet fra 12 til seks måneder. Samtidig er der i Socialdemokraternes egne rækker uro om udgifterne til dagpengesystemet. Ifølge Jyllands-Posten ser en lang række af partiets folketingskandidater ingen hindring for, at dagpengesystemet bliver dyrere efter valget. Det er stik imod S-toppens udmelding.

Dermed er et tyngende emne for Helle Thorning-Schmidt kommet op til overfladen i valgkampen, forklarer Thomas Larsen.

»Når dagpenge-sagen er så farlig for Thorning, så er det fordi, det er den sag, der har været til størst besvær for Thorning i løbet af regeringsperioden,« siger han og henviser til dagpengereformen, der blev indgået af VK-regeringen med støtte fra de Radikale og Danske Folkeparti i 2010.

»Det minder mange vælgere om de løftebrud, der blev begået, da Helle Thorning-Schmidt fik regeringsmagten. Mange vil huske, hvor indædt hun lovede at bekæmpe reformen, da hun var i opposition. Men i samme øjeblik regeringsmagten var hjemme, blev den skrevet ind i regeringsgrundlaget,« siger Thomas Larsen og fortæller, at Helle Thorning-Schmidt er lykkedes med at styre uden om spørgsmålet den seneste tid.

Men nu venter der et drama mellem Socialdemokraterne og de Radikale, forudser Thomas Larsen, for Socialdemokraternes nuværende regeringspartner har meget kraftigt sagt, at dagpengesystemet ikke må blive dyrere. Tværtimod bebudes der yderligere stramninger fra partiet, påpeger Thomas Larsen.

Han forklarer, at statsministeren dermed har et meget lille manøvrerum for en ny bred aftale om dagpengesystemet. Derudover presses Socialdemokraterne af dagpengeforslaget fra SF og Dansk Folkeparti, der vil halvere genoptjeningskravet.

»Mange vælgere kan ikke forstå, hvorfor hun ikke bare tager imod den udstrakte hånd fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti,« siger han.