Firmaer skal ikke bestemme, om man må købe sex i fritiden, mener LO. Men på tjenesterejser er regler okay.

København. Så længe prostitution er lovligt, skal virksomheder ikke blande sig i, om medarbejdere køber sex, når de går hjem fra arbejde. Men når de er på rejser med arbejdet, så kan man godt blande sig.

Det mener Nanna Højlund, der er næstformand i LO.

- Generelt blander vi os ikke i, hvad folk laver, når de ikke er på arbejde. Man skal ikke give virksomhederne ansvaret for, at vi har en modstand mod prostitution i Danmark.

- Når man rejser (i LO-regi, red), er der nogle andre forhold, end når man er herhjemme. Man er repræsentant for os, og det kan være svært at skelne, hvornår man er på arbejde, siger næstformanden.

Organisationen har i mere end ti år haft en personalepolitik om, at medarbejdere ikke bør besøge prostituerede hverken i udlandet eller i Danmark, når de rejser med LO.

Ifølge Nanna Højlund er det en personalepolitik, som organisationen deler med mange andre store virksomheder, der sender medarbejdere på rejser.

- Når man er ude, er man LO?s ansigt udadtil 24-7. Det er et signal om, at når vi er ude i verden, så opfører vi os ordentligt, siger Nanna Højlund.

Hun fortæller dog, at det må være op til politikerne og ikke LO at tage stilling til, om købesex skal forbydes.

Diskussionen om købesex er blusset op, efter at partiformand Mette Frederiksen (S) i en bog udtaler sig om emnet.

S-formanden mener, at eksempelvis lærere og politimænd, der køber sig til sex, diskvalificerer sig til deres arbejde, fordi de ikke længere har respekten for det andet køn.

Både fagforeninger og politikere er kommet med kritik af Mette Frederiksens udmelding.

I FOA har de samme politik om ingen sexkøb på tjenesterejser, fortæller formand Dennis Kristensen.

- Man kommer måske til nogle meget fattige lande. Og store internationale arrangementer tiltrækker også prostitution, siger formanden.

Han går ind for et forbud mod prostitution.

- Hvis man skal varetage et job, hvor man skal opdrage andre eller dømme andre, så skal man selv have et menneskesyn, hvor man ikke synes, det er okay, at man køber et andet menneskes krop, siger han.

/ritzau/