Flertal i Københavns Borgerrepræsentation er klar til at indføre stop for indkøb af varer fra de israelske bosættelser på Vestbredden. Venstre mener, det ikke er kommunens opgave at føre udenrigspolitik.

Københavns Kommune vil boykotte varer og produkter fra ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.

Den beslutning blev torsdag aften ifølge Jyllands-Posten truffet i Borgerrepræsentationen af et flertal bestående af Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten.

Landets næststørste by, Aarhus, traf en lignende beslutning sidste år om ikke at købe »varer og tjenesteydelser, der produceres og udbydes i israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder«.

En boykot af israelske bosættervarer var også formålet med en bannerkampagne på de københavnske busser, som Dansk Palæstinensisk Venskabsforening stod bag i april måned.

Kampagnen blev dog standset af busselskabet Movia, der begrundede det med, at kampagnen var diskriminerende.

Ifølge Jyllands-Posten kan det blive svært for Københavns Kommune at praktisere forbuddet mod bosættervarer. Der eksisterer nemlig ikke en obligatorisk mærkningsordning for varer, der kommer fra bosættelserne.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har dog sammen med andre EU-ministre opfordret til, at man indfører en obligatorisk mærkningsordning på EU-plan.

Beslutningen om boykot af bosættervarer møder hovedrysten hos Venstres integrationsordfører og regionsrådsmedlem Martin Geertsen (V).

»Man må jo spørge sig selv, hvad regeringen og statsministeren mon mener om, at Frank Jensen (S) (Københavns overborgmester, red.) bedriver udenrigspolitik fra Københavns Rådhus i stedet for at lappe huller i vejene og sørge for ordentlige skoler. For det er jo slet ikke kommunens opgave at forholde sig til den slags,« siger Martin Geertsen i en skriftlig kommentar.

»Det, de københavnske politikere her har kastet sig ud i, ender i et kæmpemæssigt administrativt kaos, som kommer til at koste skatteyderne penge,« siger Martin Geertsen.