Politikerne i Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget et forslag om at gå imod en kommende offentlighedslov.

Københavns Borgerrepræsentation har torsdag aften vedtaget et forslag fra Enhedslisten om at gå imod offentlighedslovens intentioner.

Forslaget er fremsat ud fra en principiel holdning om, at borgere og presse skal mødes med mest mulig åbenhed, når de ønsker indsigt i kommunernes forvaltning.

»Københavns Kommune skal, så vidt det er muligt, arbejde for meroffentlighed og åbenhed i vores forvaltninger, og det er jeg simpelthen super glad for,« siger Enhedslistens gruppeformand i København, Rikke Lauritzen (Ø).

»Det betyder, at i stedet for det, der er lagt op til i loven fra Christiansborgs side om, at man ikke længere behøver give indsigt i borgmestrenes kalendere, så vil vi fortsat give aktindsigt i de kalendere,« siger hun.

De Konservatives politiske leder i København, Rasmus Jarlov (K), siger, at vedtagelsen er et signal om, at man i København ikke er tilfreds med regeringens bud på en ny offentlighedslov.

»Vi ønsker at fremme offentlighed og ikke det modsatte. Det er en politisk markering af, at vi ønsker mere åbenhed,« siger Rasmus Jarlov.

Den nye offentlighedslov er endnu ikke vedtaget i Folketinget, men bliver andenbehandlet torsdag i næste uge, og 3. juni forventes loven at blive vedtaget med stemmer fra regeringspartierne, Venstre og de Konservative.

Vedtagelsen i Københavns Borgerrepræsentation betyder, at kommunens jurister nu skal sammenligne den nuværende offentlighedslov med den nye lov for at analysere alle indskrænkninger af offentlighed og åbenhed.

Efterfølgende skal borgerrepræsentationen lægge sig fast på en endelig kurs i forhold til at sikre åbenhed i kommunen.

»Så er det, at vi skal sætte os ned og få lavet de helt endelige principper for, hvad vi gerne vil give offentligheden. Men det vigtige for mig er, at der ikke sker indskrænkninger. Jeg synes, offentlighed er helt afgørende i et demokrati, og det er en kæmpe ulempe, når politikere lukker sig om sig selv,« siger Rikke Lauritzen.

I Helsingør Byråd tegner sig også et flertal for forslaget om meroffentlighed, der er stillet af viceborgmester Christian Saggau (SF) og byrådsmedlem Allan Berg Mortensen (Ø).

Forslaget vil også blive stillet i Roskilde, Odense, Gladsaxe og Helsingør, og 12. juni er det på dagsordenen ved byrådsmødet i Aarhus. Her har gruppeformanden for Socialdemokraterne allerede meldt sin støtte, og forslagsstilleren, Enhedslistens Jette Jensen (Ø), håber på opbakning fra flere partier.