Brug pengene på en jordomrejse med familien eller til udbetaling på en sommerhus, foreslår finansministeren

Vent med at gå på pension, indtil du er 69 år og få en check på 295.000 kr., lyder tilbuddet i den aftale regeringen og Dansk Folkeparti har indgået. Målet er at få flere danskere til at blive længere på arbejdsmarkedet.

I foråret opgav regeringen efter hård modstand fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at komme igennem med sit forslag om at forhøje pensionsalderen med et halvt år. Nu er pisken afløst af guleroden, og den er så sandelig til at få øje på.

Finansminister Kristian Jensen (V) kalder det en 'klar gevinst', der venter forude, hvis man udsætter sin pension.

»Man kan bruge pengene på en jordomrejse med familien eller til udbetaling på et sommerhus. Der er mange ting man kunne drømme om at bruge 295.000 kr. på,« siger han og forventer, at mange vil lade sig inspirere af tilbuddet.

»Mange vil sikkert gerne have penge udbetalt, mens man er raske og rørige,« tilføjer han.

Tilbuddet er interessant for den gruppe af danskere, der arbejder efter folkepensionsalderen. Det gør omkring 120.000 danskere allerede i dag, og tallet har været støt stigende i de senere år. Kristian Jensen håber, at 3-4.000 flere vil benytte sig af det nye tilbud. Siden 2006 har man haft ret til at opsætte sin pension og få et ventetillæg.

Nu bliver ordningen med opsat pension både mere fleksibel og en hel del mere gunstig. Man kan vælge at få sin opsatte pension udbetalt som en livslang ydelse eller som et ti-årigt pensionstillæg. Vil man score den helt store pensionsjackpot, skal man vælger en kombination af en engangssum og et ti-årigt pensionstillæg.

Vælger du at blive et år længere på arbejdsmarkedet, er engangsbeløbet 73.900 kroner. To år mere giver 147.800 kroner, mens tre år mere på arbejdsmarkedet udløser et engangsbeløb på 221.800 kroner. Den højeste sumudbetaling er 295.000 kr. og udløses efter fire år. Man skal betale skat af beløbet.

Hertil kommer det ti-årige pensionstillæg på maksimalt 34.600 kr. om året.

For finansminister Kristian Jensen er det magtpåliggende, at motivere danskerne til at arbejde noget mere.

»Et lands velstand består af hvor mange, der arbejder ganget, hvor klogt man arbejder. I de kommende år efter år 2022 falder arbejdsstyrken i Danmark. Landet bliver fattigere, hvis ikke vi får nogen til at lægge nogle flere timer. Det kan ske enten ved, at folk arbejder nogle flere timer, eller ved at folk venter et halvt år eller et år med at gå på pension. Går folk det, opretholder vi vores velstand og rigdom i Danmark,« siger Kristian Jensen.

Men er det virkelig nødvendigt at vi arbejder mere, når vismændene forventer, at 60.000 mennesker kommer i arbejde i de kommende. Det går jo godt i Danmark?

»Ja, det går godt i øjeblikket, og det skal vi sørge for, at det bliver ved med. Det nytter ikke at jeg sidder som finansminister og tænker, at bare det holder min tid ud og holder til næste valg. Jeg skal også tænke på, at det skal være langtidsholbart. Efter 2022 knækker kurven og færre vil være i beskæftigelse, hvis ikke vi gør noget nu. Vi tager fat på gradvist at løse problemet, og det synes jeg er langt klogere end at lade stå til,« siger han.

Andre hovedpunkter i aftalen er, at man fem år før folkepensionsalderen kan indbetale op til 50.000 kr. årligt efter skat på en aldersopsparing. Da udbetalingerne ikke modregnes i pensionsydelser, undgås de samspilsproblemer, der har gjort opsparing til pension til en underskudsforretning for mange mennesker.

Man vil også skattefrit kunne få udbetalt sit efterlønsbidrag, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn.