Hver femte borger i Læsø, Samsø eller Ærø kommune vil være over 80 år i år 2045. I København vil kun hver 20. borger være over 80 til den tid, og i Aarhus vil det kun være hver 15.

Jyllands-Posten har kigget ind i fremtiden, og det er et uhyggeligt syn for politikerne, og for alle dem, der ønsker at Danmark er et sammenhængende samfund.

I hele Udkantsdanmark - og det er efterhånden alt udenfor Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg - er det et problem, at andelen af ældre stiger.

De unge ophober sig i storbyerne, hvor de slås om jobs, uddannelsesinstitutioner og kulturaktiviteter.. De ældre bliver tilbage i landkommunerne, og nogle pensionister flytter dertil for at bo fast i deres sommerhuse.

Det er naturligvis positivt, at levealderen stiger. Men det vil forstærke en allerede eksisterende skævhed, hvis mange af pensionisterne opholder sig i kommunerne udenfor de store byer.

De kommuner er i forvejen under økonomisk pres, og kan have svært ved at få råd til at levere de ydelser, borgerne med rette forventer. Med flere ældre falder skatteindtægterne, mens udgifterne til service stiger, og det er åbenlyst, at regnskabet ikke kan holde i længden.

Venstre har forsøgt at vende strømmen via udflytning af statslige arbejdspladser. Men der skal meget mere til, hvis denne udvikling for alvor skal vendes. Landkommunerne vil simpelthen uddø, hvis der ikke bliver skabt mere vækst og attråværdige arbejds- og fritidsmiljøer, der kan tiltrække dynamiske unge familier. Ellers vil de gamle, der er tilbage, til deres skræk opdage, at de får sværere ved at komme på hospitalet eller få relevant pleje og støtte, når det er nødvendigt.

Christiansborg-politikerne må tænke landkommunerne ind i flere beslutninger, og lokalpolitikerne må søge at få det lokale erhvervsmiljø til at blomstre og tiltrække udenlandske virksomheder og investorer.

kark-

SMS

Hitter på Facebook