Socialdemokratiet vil droppe støtten til muslimske friskoler med flertal af elever med anden etnisk herkomst, men juraen vil spænde ben, mener Undervisningsministeriet

Socialdemokratiet vil fjerne den offentlige støtte til muslimske friskoler, der har mere end 50 pct. elever af anden etnisk herkomst, selv om Undervisningsministeriet flere gange har vurderet, at både Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil spænde ben.

Men Socialdemokratiet mener, at man nu har fundet en vej gennem lovjunglen. Partiets integrationsordfører, Dan Jørgensen, forklarer, at partiets forslag om et loft på maksimalt 50 pct. elever af udenlandsk herkomst skal gælde for alle friskoler i Danmark. Dermed overholder man, ifølge S, både Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som ellers har været i vejen.

»Det her skal indføres som en del af integrationsindsatsen, og dvs. som et vilkår, der gælder for alle. Det siger sig selv, at friskoler, der ikke har mere end 50 pct elever af udenlandsk herkomst, bare ikke vil blive berørt,« siger Dan Jørgensen.

Han forklarer, at med udenlandsk herkomst menes  den fortolkning, der bruges af ministeriet og Danmarks Statistik. Altså at man selv eller ens forældre er fra et andet land.

Vil andre end muslimske friskoler, der vil blive berørt?

»Ikke så vidt vi kan se. Der findes internationale skoler, men de skal undtages, fordi der er tale om børn af familier, der er her midlertidigt,« siger Dan Jørgensen.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendsen, fortæller, at han så sent som i marts fik at vide i ministeriet, at det ikke kunne lade sig gøre at indføre loft over antallet af elever fra en bestemt religion på friskolerne og at det heller ikke er muligt helt at fjerne tilskuddet.

Fordi det er i strid med både Grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Friskoleloven. Han blev derfor overrasket over at læse om Socialdemokratiets forslag i Berlingske, fordi han selv har arbejdet på noget lignende i over et år.

»Jeg lytter gerne, hvis Socialdemokratiets jurister har fundet en vej gennem lovgivningen. Det er klart, at vi vil støtte forslaget, men vi har bare svært ved at tro på, at det kan lade sig gøre,« siger Alex Ahrendsen (DF).

Ifølge Berlingske har regeringen tidligere afvist, at det inden for lovens rammer kan lade sig gøre at skelne mellem forskellige typer af friskoler, når der gives tilskud. Og i går skrev uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) sådan på det sociale medie Twitter:

“S-forslag om friskoler burde hedde: ‘S vil bryde DKs Grundlov’.”

Det er i sidste ende ministeriet, der skal vurdere Socialdemokratiets forslag i sin helhed, men en af grundene til at Dan Jørgensen føler sig rimelig sikker i sin sag skyldes, at Norge og Sverige kigger på det samme.

»Det handler om helt almindelig sund fornuft. Norge er bestemt ikke nogen bananrepublik, og de har allerede indført det. Sverige er i gang med at få muslimske friskoler helt forbudt. Så når man kan gøre det i Norge og Sverige, har jeg svært ved at se, at det skulle stride mod internationale konventioner,« siger Dan Jørgensen, der glæder sig over, at både Dansk Folkeparti og SF har været positive over for forslaget.