Kommunernes Landsforening vil have regeringen til at prioritere områderne uden for storbyerne, når der skal lægges et kommunalt budget for 2016.

Når Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen mandag sætter sig sammen i Finansministeriet til sættemøde for at diskutere kommunernes økonomi for 2016, vil fokus fra kommunerne komme til at være på urbanisering i Danmark, og hvordan kommunerne kan yde den bedst mulige velfærd til borgerne med støtte fra regeringen.

Det er beskeden fra KL-formand Martin Damm (V), der har det som erklæret mål, at Danmarks velstand skal øges på en måde, hvor hele landet trækkes i en positiv retning. Fokus skal ikke kun være på de store byer, lyder det.

»Vi kommer med en række krav til regeringen. Ikke ublu krav, da vi erkender, at der i Danmark er visse grænser for det økonomiske råderum. Men vi vil gerne tale med regeringen om »Danmark i forandring«, hvor vi vil have adresseret de udfordringer, vi har i Danmark, med at folk flytter fra land til by. Vi vil gerne skabe vækst i hele landet, og det medbringer vi en række forslag til, hvordan vi gør,« siger Martin Damm og fortsætter:

»Vi skal også diskutere rammerne for kommunal service. Her noterede jeg mig, at statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin 1.maj-tale gav udtryk for, at regeringen nu vil prioritere den nære velfærd. Det er den, som er i kommunerne, og derfor har vi fine forventninger til sættemødet med regeringen,« siger KLs formand.

Martin Damm lægger vægt på, at urbaniseringen hverken skal bremses eller bekæmpes. Men man er nødsaget til at være langt mere opmærksom på, hvordan man kan understøtte, at man også kan bo og drive virksomhed uden for de store byer, siger han.

»I Danmark har vi elementet med planloven, som mange steder fungerer som en spændetrøje, der gør det svært at udvikle noget som helst. Det er tragikomisk, at statslige embedsmænd sidder og vurderer, om det er tilladt at have purløg i et højbed i Lemvig. Dette er langt over grænsen, og i mange tilfælde, også større tilfælde, kan man træffe planlovsbeslutninger lokalt, hvor der er ekspertise,« siger Martin Damm og nævner en række andre områder, der står højt på kommunernes dagsorden.

»Der er også noget så banalt som mobildækning. Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at hver tredje dansker oplever dårlig mobildækning, så det er ikke kun et problem på de yderste marker. Dårlig mobil- og bredbåndsdækning betyder også, at virksomheder fravælger at slå sig ned i visse områder, at store grupper af borgere er helt afskåret fra at bruge telemedicin, og at gymnasieleverne ikke kan aflevere lektier på skolens it-portal. Det skal vi have løst,« siger KL-formanden.