Når interesseorganisationerne KL og Danske Regioner bliver lagt sammen, får kommunerne formandsposten og de fleste pladser i bestyrelsen. Vi kender jo godt størrelsesforholdet, siger regionsformand Bent Hansen.

I kommunerne og regionernes nye organisation er det Kommunernes Landsforening (KL), der får rollen som storebror.

Formanden, den ene næstformand, den administrerende direktør og de fleste bestyrelsesmedlemmer i den nye forening kommer fra kommunerne, fremgår det af de fusionsplaner, som KL og Danske Regioner har præsenteret fredag formiddag.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), erkender, at kommunerne tager teten.

»Vi kender jo godt størrelsesforholdet. Det er oplagt. Hvis du tager udgangspunkt i vores budgetstørrelse, og hvis du tager antallet af ansatte, så er kommunerne cirka to en halv til tre gange så store som os. Det ved vi godt,« siger han på et pressemøde fredag flankeret af KL-formand Martin Damm (V).

KL er forening for de 98 kommuner og har knap 400 ansatte, mens Danske Regioner organiserer de fem regioner og har 175 medarbejdere.

Af fusionsplanerne fremgår det, at de to foreninger efter sammenlægningen vil have en kommunalpolitiker på formandsposten. Derudover skal der være to næstformænd - en regionspolitiker og en kommunalpolitiker.

Det er ifølge Bent Hansen helt oplagt.

»Der er ingen tvivl om, at når kommunerne har den størrelse, de har, så vil en formand komme fra den kommunale verden,« siger han.

Desuden bliver KLs administrerende direktør også administrerende direktør i den nye organisation, mens Danske Regioners administrerende direktør bliver viceadministrerende direktør.

Bestyrelsen i den nye forening skal udgøre 25 medlemmer i første valgperiode efter fusionen - 17 kommunale og otte regionale.

Kommunerne og regionernes formænd understreger på pressemødet, at det decentrale Danmark vil stå stærkere over for regeringen efter sammenlægningen.

Det vil styrke kommunerne og regionernes rolle markant, understreger KL-formand Martin Damm, der dog ikke vil forholde sig til, om han også skal sidde på formandsposten efter fusionen.

»Vi er vant til at varetage 98 kommuners interesse. Det er prisen for at få mere indflydelse, at man påtager sig et ansvar, og det er vi klar til,« siger han.