Kommunernes Landsforening tvivler på, at det kan være samfundsmæssigt ansvarligt at sætte SOSU-hjælpere ned i arbejdstid og give dem samme løn.

Det svenske forsøg med at sætte SOSU-hjælpere ned i arbejdstid, mens de beholder en fuldtidsløn, møder skepsis hos en af de parter, der skulle være ansvarlig for et lignende forsøg i Danmark. Nemlig Kommunernes Landsforening (KL).

»Det har vi svært ved at se for os. Den helt umiddelbare refleksion må være, at det lyder som noget, der er dyrt og næppe kan være samfundsøkonomisk ansvarligt,« siger Mik Dalsgaard Andreassen, der er souschef i KLs kontor for specielle overenskomstforhandlinger.

Lokalpolitikerne i Göteborg har varslet et forsøg med nedsatte arbejdstider fra 40 til 30 timer om ugen for SOSU-hjælperne i Sveriges andenstørste by over den kommende sommer. Målet er at give SOSU-hjælperne mere overskud til at levere en god service og nedsætte sygefraværet.

KL anerkender, at det er vigtigt at fokusere på det psykiske arbejdsmiljø og sygefraværet, hvilket Mik Dalsgaard Andreassen understreger, at der også bliver gjort i Danmark. Og han mener, at »der er noget galt med proportionerne« i det svenske forsøg.

»Uanset hvad, så må man bare sige, at det vil forøge lønomkostningerne voldsomt, hvis man forestillede sig, at svenske forsøg var noget, der var gældende for alle. Så umiddelbart ville det blive en meget dyrere offentlig sektor,« siger souschefen.

I Danmark har der ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ikke været større forsøg med at nedsætte arbejdstiden, som man vil i Sverige.

De senere år har den offentlige debat i Danmark, da også mest handlet om at få danskerne til at lægge endnu flere timer på arbejde. Det mærkede lærerne i fjor, da de med deres nye overenskomst skal være flere timer på arbejde på skolerne. Og det var også en markant del af de kuldsejlede treparts-forhandlinger i 2012 at få arbejdstiden sat op ved eksempelvis at sløjfe Store Bededag.