Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, og hans firma, Xyntéo, lovede at præsentere et klimaprojekt i Rusland. Men Kinnock mistede kontakten til sine russiske partnere, og embedsmænd i Udenrigsministeriet måtte hjælpe med at redde arrangementet.

Efter en længere korrespondance med embedsmænd i Udenrigsministeriet sikrede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, og hans firma, Xyntéo, sig sidste år en attraktiv plads på klimakonferencen Global Green Growth Forum (3GF) i København. Den officielle invitation kom endda fra hans egen hustru, skriver Berlingske.

Han lovede embedsmændene at præsentere et klimaprojekt fra den russiske by Tver, men Xyntéo og Kinnock mistede kontakten til de russiske partnere i projektet, og embedsmænd i Udenrigsministeriet måtte hjælpe med at redde arrangementet.

I sidste weekend blev Stephen Kinnock valgt som Labour-kandidat i en valgkreds i Wales, og han er dermed så godt som sikker på en plads i det britiske parlament i 2015. I valgkampen har han blandt andet markedsført sig på baggrund af sin succesfulde erhvervskarriere.

Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og ekspert i politisk lobbyisme, konstaterer, at Kinnock i forløbet arbejder, som enhver anden grøn lobbyist ville gøre.

»Stephen Kinnock arbejder som enhver anden lobbyist ved at forsøge at presse sig på programmet. Det specielle for ham er, at han skal være mere troværdig på grund af sin hustru, og fordi han nu er på vej ind i britisk politik,« siger Christian Bjørnskov til Berlingske og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at embedsmændene bliver sat i en ubehagelig situation, så snart han skriver til dem. Generelt er de danske embedsmænd gode til at håndtere sådanne situationer, men det lægger et pres på systemet, når statsministerens mand skriver.«

Tilbage står et forløb, hvor Kinnock pressede embedsmændene i Udenrigsministeriet for at komme på programmet, hvor han modtog en officiel invitation fra sin egen hustru, og hvor han endte med ikke at kunne levere det lovede til konferencen.

»Det er flovt for Xyntéo, at de ikke kan levere det, som de lover. Deres budskab er ellers, at Xyntéo kan levere handling. De fik en meget attraktiv platform, hvor de ender med ikke at kunne levere det lovede. Der er mange nye spillere på dette marked for grønne konsulenter, og hvis man kun er smart i en fart, bliver man hurtigt siet fra,« konstaterer Lau Øfjord Blaxekjær, ph.d.-stipendiat i global klimapolitik ved Københavns Universitet, om forløbet.

Christian Bjørnskov undrer sig over, at Stephen Kinnock lover så usikkert et projekt til de danske embedsmænd.

»Det er en svær situation, når han mister kontakten til sine russiske partnere. Man kan undre sig over, at Xyntéo sælger et så usikkert projekt til konferencen. Han har en troværdighed som grøn lobbyist, som han skal beskytte. Det er her, at det går galt for ham, og det svækker hans troværdighed som grøn lobbyist,« siger Christian Bjørnskov.

Eva Grambye, chef for 3GF-sekretariatet i Udenrigsministeriet, mener ikke, at det var en fejl at tildele Xyntéo arrangementet på konferencen. Hun kalder i et skriftligt svar til Berlingske de såkaldte breakfast sessions for konferencens væksthus:

»Xyntéo syntes at have et godt potentiale. De lavede et projekt i Rusland, og russerne er ellers meget svære at få i tale om grønne dagsordener. Det var et interessant eksempel, som kunne blive til noget. Omvendt så Xyntéo også en nytte i at komme på 3GF-platformen, da det var en vigtig platform for deres projekt.«

I et skriftligt svar til Berlingske udtaler Stephen Kinnock om forløbet op til konferencen:

»Jeg har gennem flere år arbejdet med bæredygtig udvikling i Rusland. Det var den erfaring, som Udenrigsministeriet ønskede at trække på i forbindelse med 3GF. Om det var en succes eller ej, må andre dybest set vurdere. Jeg har selv indtryk af, at det var nyttigt.«