Udviklingsministeren er klar til at investere 15 millioner kroner i HIV-forskning. Pengene skal blandt andet gå til at udvikle kemiske kondomer, som kan hjælpe kvinder i verdens fattigste lande.

Lørdag er det international AIDS-dag, og selv om der på globalt plan er lyspunkter, når det gælder den frygtede sygdom, så blev 2,5 millioner mennesker sidste år smittet med HIV.Det tal skal ned, hvis det står til regeringen, og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) vil derfor styrke indsatsen mod HIV med 15 millioner kroner.

- Der er stadig for mange mennesker, der bliver smittet med HIV. Derfor vil vi forsøge at gøre endnu mere for at mindske smitten, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Halvdelen af pengene skal gå til at udvikle en vaccine, som på sigt skal kunne bremse AIDS-epidemien. De resterende 7,5 millioner skal gå til udviklingen af mikrobicider - også kaldet »kemiske kondomer« - som især vil komme verdens fattigste kvinder til gode, forklarer Christian Friis Bach.

I udviklingslandene bliver kvinder ofte smittet med HIV af deres mænd, som i mange tilfælde nægter at bruge kondom. Men med et kemisk kondom kan kvinden beskytte sig selv uden at inddrage sin mand - det kemiske kondom, som er en creme eller gele, der anvendes i skeden før samleje, dræber ganske enkelt HIV-virusset. Og det kemiske kondom kan derfor vise sig at være et stort fremskridt for verdens fattigste kvinder, mener udviklingsministeren.

- Det betyder forhåbentlig, at flere kvinder kan beskytte sig mod den smitte, som de jo desværre udsættes for i meget, meget stort antal. Derfor er et kemisk kondom, som kvinden selv kan være herre over, en lovende metode, siger han.

Udviklingsministeren har også store forventninger til en kommende HIV-vaccine, som han håber kan være med til at udrydde AIDS på sigt.

- Der har i de seneste år været en række gennembrud inden for HIV-vaccine-forskningen, og man håber og tror på, at man kan lave en vaccine inden for de næste otte år. Det vil for alvor give perspektiver i kampen mod HIV og AIDS, og derfor investerer vi mere i det, forklarer han.

I dag er 34 millioner mennesker smittet med HIV på verdensplan. Men det går fremad på flere områder, blandt andet takket være billigere og mere effektiv medicin - på to er der sket en stigning på 63 procent i antallet af HIV-smittede, der modtager medicinsk behandling.

Pengene til forskning i vaccine og mikrobicider er endnu ikke blevet endeligt bevilliget, men udviklingsministeren forventer, at det blot er en formalitet.