Berlingske dokumenterede tirsdag, at op mod halvdelen af alle indbrud begået i Danmark, bliver begået af udlændinge. Det har fået de borgerlige til at kræve, at flere fængslede udlændinge bliver sendt deres hjemlande for at afsone, og at straffene for indbrud bliver skærpet.

Justitsministeren er enig i målet - men ikke i metoden.

- Hvis der er noget, jeg gerne vil, så er det at slippe af med udenlandske kriminelle i danske fængsler så hurtigt som muligt. Der er ingen grund til at spilde danske skattekroner på dem, siger justitsminister Karen Hækkerup.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har alle krævet, at langt flere udenlandske statsborgere bliver sendt til deres hjemlande for at afsone - i stedet for at afsone under mere luksuriøse forhold i danske fængsler. Men det arbejde er allerede i gang, pointerer Karen Hækkerup og leverer en bredside til de borgerlige politikere.

- Vi er i gang med at lave aftaler med forskellige EU-lande om, at de modtager flere af deres egne borgere. Den opgave svigtede den tidligere regering fuldstændig, og det er hykleri af værste skuffe, at de i dag står og bræger op om noget, de fuldstændig svigtede i deres regeringstid, siger Karen Hækkerup og henviser til, at VK-regeringen udviste 3 borgere i 2010.

Men selvom Karen Hækkerup har sendt 34 udenlandske statsborgere hjem igen, kan de efter endt afsoning rejse tilbage til Danmark på grund af de åbne grænser. Men løsningen er ikke lukkede grænser, som blandt andet Dansk Folkeparti tidligere har argumenteret for.

- Det er klart, at hvis man rejser ind igen, selvom man har et indrejseforbud, vil man blive udvist igen. Vi udviser flere og flere, fordi vi udviser dem, vi overhovedet kan. Det er det, vi kan gøre. Løsningen er ikke lukkede grænser, for kriminelle skal nok komme ind alligevel. Vi kan ikke sætte hegn rundt om hele Danmark. I stedet skal vi have et politi, der kan fange kriminelle uanset, hvordan de kommer hertil, og derfor vi har oprettet Task Force Indbrud og Task Force Vest, siger Karen Hækkerup.

34 udenlandske borgere blevet sendt hjem i 2013. Men alene i københavnske fængsler sidder 400 udlændinge. Justitsministeren indrømmer da også, at problemet til dels ligger udenfor de danske grænser i mere end en forstand.

- Jeg så gerne, at de alle sammen kom hjem så hurtigt som muligt, men vi har en EU-ret, der sætter en grænse for, hvornår man kan sende borgere hjem til afsoning. Vi udfordrer konstant EU-retten, så vi kan udlevere personer, der har fået en kortere straf, siger Karen Hækkerup.

V, K og DF har også argumenteret for strengere straffe til de udenlandske statsborgere. Men det risikerer at ramme de forkerte, og prisen for de udlændinge, der ikke kan sendes til deres hjemlande, bliver dyrere.

- Vi vil få udenlandske statsborgere, som deres hjemlande ikke vil tage imod, til at sidde længere tid i danske fængsler, som vi skal betale løn til, som de kan sende hjem til deres hjemland. Det har jeg ikke lyst til at være med til. Men det vil også betyde, at danske borgere vil blive straffet hårdere, hvis vi sætter en minimumsgrænse på for eksempel et år. Så risikerer vi, at en forhutlet borger, der stjæler en ost, ender i fængsel i et år. Det ønsker jeg ikke, siger Karen Hækkerup.

Hos det tidligere regeringsparti Venstre, mener man dog, at justitsministeren skyder ved siden af skiven.

- Vi forberedte reglerne om hjemsendelse i 2010, og så vedtog den nye regering dem i 2011. Det er svært at leve efter nogle regler, der endnu ikke var vedtaget, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Han mener, de 34 hjemsendte kriminelle er alt for få taget problemets størrelse i betragtning. 


Men 34 er stadig ikke særlig imponerende, når der sidder 200 udenlandske borgere, der kan sendes hjem efter de nuværende regler, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.