Der var en forhåbning om, at der torsdag kunne landes en aftale om en ny gymnasiereform, men det skete ikke.

København: Forhandlingerne om en ny gymnasiereform er skudt til engang i næste uge, erfarer Ritzau.

Torsdagens forhandlinger førte ikke til en aftale, hvilket der ellers var lagt op til. Det er især karakterkravet for at komme i gymnasiet, som skaber hovedbrud ved forhandlingsbordet.

Venstre og De Konservative vil have et karakterkrav på 4 i dansk og matematik, mens Socialdemokraterne, De Radikale og SF vil have et karakterkrav på 2. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at karakteren 4 er for lavt sat.

Alternativet og Enhedslisten sidder ikke længere med ved forhandlingsbordet.

Mette Abildgaard, De Konservatives politiske ordfører, mener, at det er de tilbageværende røde partier, som er problemet.

- Vi har en blå blok, som er samarbejdsvillig, og som er indstillet på at indgå kompromisser for at få en bred aftale.

- I rød blok er der en eller anden stolthed i forhold til det 2-tal, som gør, at de ikke kan forhandle, når vi sidder i lokalet. Det er en samlet rød blok, der står meget firkantet i disse forhandlinger, siger Mette Abildgaard.

Annette Lind, Socialdemokraternes undervisningsordfører, afviser, at det er rød blok, som bremser en aftale.

- Det har ingen gang på jorden. Vi forhandler, og vi havde ikke troet, at vi blev færdige i dag. Vi vil gerne have en bred aftale, og derfor forhandler vi også videre i næste uge. Der er nogle ting i slutfasen, som skal diskuteres ordentligt, siger hun.

Regeringen vil også reformere HF -uddannelsen, så den ikke garanterer adgang til universitet. Men det går ikke for rød blok, siger Jacob Mark, SF's undervisningsordfører.

- Vi kan ikke acceptere et 4-tal som karakterkrav og en HF-uddannelse, der ikke garanterer adgang til universitet, siger han.

Det vides endnu ikke, hvilken dag undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) indkalder partierne til forhandlinger i næste uge.

Mette Abildgaard er pessimist efter torsdagens forhandlinger.

- Med mindre rød blok kigger sig i spejlet og ser, at de har en forpligtelse over for uddannelsessektoren, så tror jeg heller ikke, at vi når en aftale i næste uge, siger hun.

Først var det Alternativet, der forlod forhandlingerne i april, og tirsdag i denne uge gjorde Enhedslisten det samme.

/ritzau/