Danmark har nået grænsen for, i hvor lang tid man kan udsende kampfly. Derfor må de trækkes hjem, lyder det.

København. De syv danske F-16-kampfly på Incirlik-basen i Tyrkiet og det medfølgende mandskab på omkring 100 skal trækkes hjem.

Det meddelte regeringen fredag, og dermed er det efter seks måneders udsendelse foreløbig slut med danske bomber mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Og det er ikke overraskende, at tilbagetrækningen kommer nu. Danmark har nået en naturlig grænse for, hvor lang tid man kan udsende kampflyene, siger Jakob Asmund, kaptajn ved Forsvarsakademiet.

- Det gælder både, hvor mange timer man kan arbejde på et døgn, og hvornår man har slidt mandskabet op, siger Jakob Asmund.

Han peger samtidig på, at de mange udsendelser i de seneste år til blandt andet Libyen, de baltiske lande og i flere omgange til kampen mod Islamisk Stat går ud over uddannelsen af nye kampflypiloter.

- Vi skal til at omskole piloter til de nye F-35-kampfly. Der bliver sendt nogle få piloter afsted ad gangen, og de ryger så ud af de andre nationale og internationale opgaver.

- Så på et tidspunkt må man tage en pause og fokusere på at få uddannet flere piloter og mekanikere. Og så må man vælge nogle ting fra, siger Jakob Asmund.

Han understreger, at Danmark har opfyldt det, man har lovet i forhold til den internationale koalition mod Islamisk Stat.

- Danmark har ydet et godt bidrag. Men jagerfly er ikke noget, man mangler i Nato-koalitionen. At vi trækker vores jagerfly ud, kan man planlægge sig ud af.

- Så vi har opfyldt det, vi lovede med de seks måneder, og missionen skal nok køre videre uden vores jagerfly, Jakob Asmund.

Danmark er dog ikke ude af missionen mod Islamisk Stat. Godt 100 danske soldater er udsendt til en base vest for Bagdad i Irak, hvor de uddanner irakiske soldater og politifolk.

Dertil kommer et dansk radarbidrag i Irak, der overvåger luftrummet i området. Danmark bidrager også med et C-130 transportfly, der flytter gods og personel for den amerikanskledede koalition.

/ritzau/