Næsten to tredjedele af danskerne har intet indtryk af regeringens mest ukendte ministre.

Bistand, boliger, byer og bygningsarbejde er ikke vælgernes favoritemner. Det kan regeringens fem ukendte ministre skrive under på. De står nemlig i spidsen for områder, der sjældent skaber stor debat ved spisebordet.

- Man har jobbeskrivelsen imod sig, siger den mest usynlige af dem alle, den radikale udviklingsminister Christian Friis Bach.

Selv er han ofte langt væk fra Borgens interne fnidder og de hjemlige konflikter. Han er nemlig slet ikke i landet en tredjedel af tiden.

Christian Friis Bach topper listen over de ministre, vælgerne slet ikke kender, viser en Gallup-undersøgelse, der blev bragt i BT 2. juledag. Her svarer de danske vælgere blandt andet på, hvilke ministre der er mest synlige, mest fagligt kompetente og mest visionære. Men også, hvem der er de mest ukendte.

Og med i selskabet over statsminister Helle Thorning-Schmidt usynlige ministre er Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), klimaminister Martin Lidegaard (R) og fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Tager målingen til sig

- Sådan en måling tager man til sig, selvom ens ministerområde ikke interesserer sig for det, forklarer Christian Friis Bach.

- Det rammer én. Ikke fordi jeg skal være kendt. For det er dejligt at kunne gå i Brugsen eller se basket med drengene, uden at folk lægger mærke til det. Men det her er mit drømmejob, og det er mit ansvar at gøre det bedre og få danskerne med. Jeg skal nok være bedre til at lave rav i den, siger han med tanke på sin forgænger Søren Pind (V), der blandt andet kaldte Udviklingsministeriet et ’Frihedsministerium’.

- Mit nytårsforsæt er derfor at blive bedre til at fortælle danskerne, hvor vigtigt mit område er, siger Christian Friis Bach.

- For en uge siden stod jeg med en familie på en mor, en far og to børn i Sudan, som var flygtet fra sult og krig. De havde mistet deres spædbarn på vejen. Og når man møder dem, ved man, at det er det vigtigste område i verden.

Selv om udviklingsministeren er ukendt herhjemme, er han, hvis han selv skal sige det, en af de mest kendte udviklingsministre uden for Danmarks grænser.

Giver hånd til Ki-moon

- Hver gang jeg møder FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, spørger han altid: How are you Mr. Bach (hvordan går det hr. Bach, red.). Så vi kender hinanden. Vi er begge blevet opereret i håndleddet, så det har vi snakket længe om.

Og det gælder om at gøre sig bemærket på konferencer og møder ude i verden. For det er her, han får adgang til nogle af verdens mest indflydelsesrige personer, forklarer udviklingsministeren.

- Der skal jeg være kendt, så jeg er i stand til at presse præsidenten i Sydsudan til at lave fred eller Bolivias præsident til at sikre ordentlige retsforhold. Eller når jeg tager rundt med kronprinsesse Mary og kæmper for kvinders rettigheder, siger Christian Friis Bach, der har tilbragt over hundrede dage i udlandet det sidste års tid.

- Verden langt fra Danmark har en tendens til at ryge ud af tv-aviserne. Og det er forståeligt, at det ikke er bistandshjælp, der står øverst, når man står i stemmeboksen, siger Christian Friis Bach og tilføjer, at der dog er et tv-hold på vej. Han har nemlig valgt at give fem ekstra millioner kroner til Unicef i Etiopien, efter blandt andet adoptionssagen om Masho.

- I den slags sager rykker verden udenfor tættere på. Men derudover er der en milliard mennesker, der sulter, og hvert tiende barn kommer ikke i skole. Og de problemer skal vi også have overskud til, siger udviklingsministeren.

Top 5 over mest ukendte ministre:

Hvilke ministre har du slet ikke noget indtryk af?

1. Christian Friis Bach, minister for udviklingsbistand - 66 pct.

2. Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter - 59 pct.

3. Pia Olsen Dyhr, handels- og investeringsminister - 52 pct.

4. Martin Lidegaard, klima- energi- og bygningsminister - 45 pct.

5. Mette Gjerskov, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri - 44 pct.

Kilde: TNS Gallup. Gallups undersøgelse er gennemført 7.-12. december 2012 og er baseret på interview med 1.012 repræsentativt udvalgte vælgere.