De to kamphaner, Morten Messerschmidt fra DF og den radikale Morten Helveg Petersen, har fundet en fælles mærkesag.

De stiller sig nu i spidsen for at for at samle alle de danske spidskandidater til EU-parlamentsvalget til maj om at få stoppet EU's flyttecirkus mellem Bruxelles i Belgien og Strasbourg i Frankrig.

Ordningen med at mødes på skift i de to byer koster 1,5 mia. kroner om året og har været genstand for voldsom kritik i mange år. Men hidtil har Frankrig kæmpet indædt mod at stoppe flytteriet, fordi man frygter, at en lukningen af parlamentet i Strasbourg vil koste for mange arbejdspladser i området.

Nu giver Lissabontraktaten imidlertid mulighed for at sagen kan rejses i parlamentet. Den chance vil Messerschmidt og Helveg udnytte.

- Helveg og jeg er jo uenige om det meste, når det kommer til EU. Men lige her kan vi faktisk enes. Ja, vi er faktisk enige om at danne fælles front og forhåbentligt samle alle danske partier, så der kan tales med én fælles stemme. siger Morten Messerschmidt.

Morten Helveg Petersen understreger, at sagen ikke kan løses med et snuptag. Det kan tage år.

- Det bliver svært, men der er ikke andet at gøre end at klø på. Det er tosset at flytte frem og tilbage på den måde. Det er spild af penge, og det giver EU et dårligt ry, siger Helveg.

Forslaget indeholder tre punkter.

For det første skal alle danske medlemmer af EU-parlamentet tale med én stemme, stille fælles forslag og stemmer ens i denne sag.

For det andet skal alle tilslutte sig bestræbelserne på at reducere antallet af arbejdsdage i Strasbourg.

Og for det tredje skal alle fremsætte forslag om, at flyttecirkusset helt skrives ud af traktaten, når den skal ændres.

Morten Messerschmidt og Morten Helveg Petersen vil nu tage kontakt til de øvrige danske spidskandidater for at få deres tilslutning til initiativet.

Den nuværende traktat - Lissabontraktaten - pålægger EU-parlamentet at mødes i Strasbourg 12 gange om året. Resten af møderne, og det er de fleste, finder sted i Bruxelles. For at initiativet skal lykkes, skal et flertal i parlamentet være enige om at ændre traktaten på dette punkt. Herefter skal de 28 medlemslande gøre det samme.