De Konservative vil stoppe cyberspionage af danske virksomheder ved at samarbejde med de nationer, der udfører angrebene. At angrebene bliver opdaget, er udtryk for, at noget virker efter hensigten, påpeger Liberal Alliance.

Det er afgørende, at Danmark konstant holder øje med cyberspionage og samarbejder med de lande, der udfører det.

Sådan lyder reaktionen fra de Konservatives forsvarsordfører, Tom Behnke (K), efter at DR Nyheder søndag kunne fortælle, at en række af Danmarks største virksomheder og mest centrale myndigheder igennem de seneste år har været udsat for målrettede, spektakulære hackerangreb udført af fremmede stater.

»Det er meget vigtigt, at vores myndigheder hele tiden holder øje med, hvad der foregår. Og i det omfang, man konstaterer, at der sker angreb i Danmark, skal man tage kontakt til de pågældende lande og få det stoppet sammen med myndighederne dér,« siger Tom Behnke.

Blandt andet har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen samt Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for succesfulde angreb. Og ifølge en rapport fra det amerikanske IT-sikkerhedsfirma Mandiant kan flere hackerangreb mod vestlige virksomheder spores tilbage til Kinas militær. Den kinesiske ambassade afviser dog over for DR Nyheder, at angrebene stammer fra Kina.

Tom Behnke understreger, at det »først og fremmest skal fastslås«, hvorvidt Kina udfører cyberspionage mod Danmark:

»Og så må den danske regering tage kontakt til den kinesiske og sammen med den få fundet ud af at få det stoppet med det samme,« siger han.

Forsvarsordføreren peger på, at digital industrispionage er »den nye platform for kriminalitet«, og at det kan koste danske virksomheder dyrt i form af eksempelvis stjålne virksomhedshemmeligheder eller produktionsmetoder.

»Problemet er, at det går ud over konkurrencen. Hvis der på den måde er nogle, der kigger med, kan de jo få nogle fordele,« siger forsvarsordføreren.

Hos Liberal Alliance anser IT-ordfører Mette Bock (LA) det for et klart fremskridt, at tilfældene af digital spionage er blevet opdaget - fordi det vidner om, at »indsatsen virker efter hensigten«.

»Det er positivt, at det er blevet opdaget. Jeg synes, at vi skal tale så højt og tydeligt om det, som vi overhovedet kan, så det eventuelt kan have en præventiv virkning,« siger hun.

Det er Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, der har vurderet, at hackergrupper i udlandet i stigende grad udfører digital spionage mod danske myndigheder og virksomheder, og erfaringerne herfra skal bruges til at udbygge sikkerheden, betoner Mette Bock.

»Der vil altid være spionage, og det vil der også være fremadrettet, og derfor skal vi også udvikle vores systemer, så vi bliver i stand til at forhindre det,« siger hun.

IT-ordføreren er i øvrigt ikke overrasket over, at især Kina mistænkes for at stå bag angrebene.

»I al den tid, vi har kendt til kinesisk handel, har Kina spioneret med arme og ben og næb og kløer. Det ville være hamrende naivt at tro, at der ikke finder spionage sted. Det gør Kina, som den store nation, de er, og det gør andre lande også.«