De Konservative støtter pant på dåserne i de tyske grænsebutikker, men partiet mener, at den indgåede pantaftale skal ændres på flere punkter, hvis den skal blive en succes.

Princippet om en pantaftale med butikkerne syd for grænsen er god, ikke mindst for miljøet, men den aftale, som daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) indgik med delstaten Slesvig-Holstein i maj, er fuld af huller.

Sådan siger de Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard (K), som derfor bakker op om miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der vil se på dåsepantaftalen igen, fordi den er »uholdbar«.

»Jeg synes, det er sund fornuft, at vi får kigget på pantaftalen igen,« siger K-ordføreren.

»Vi bakker op om princippet om at have en pant af hensyn til vores miljø og natur, men aftalen har allerede vist sig at være uhensigtsmæssig i forhold til, at de tyske købmænd har meldt ud, at den kan omgås. Der er ingen grund til at opbygge et nyt dansk pantsystem til milliarder af kroner, hvis ikke det bliver brugt,« siger Mette Abildgaard.

Ifølge aftalen skal der senest i 2018 indføres et lovpligtigt pantsystem, som skal håndtere mere end en milliard øl- og sodavandsdåser i grænsehandlen.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen (DF), støtter ligeledes ministerens hensigt om at tage et opgør med pantaftalen. Dansk Folkeparti mener, at aftalen er diskriminerende for danskere i forhold til svenskere og nordmænd, der ikke skal betale pant, når de køber ind i grænsebutikkerne.

Mette Abildgaard vil ligeledes se på, om danskerne skal have flere kroner op af pungen end vores skandinaviske brødre, når vi handler øl og sodavand i syd for grænsen.

»Der er intet til hinders for, at vi i Danmark går forrest med et godt eksempel, men det er klart, at hvis det bliver dyrere at være dansker i forhold til at være nordmand eller svensker, når man kører over grænsen for at handle, så er det et punkt, vi skal kigge på. Men vi går ind til aftalen med åbne øjne, og så må vi se, hvad vi kan blive enige om,« siger den konservative miljøordfører.