De Konservative ligger historisk dårligt i målingerne, men flere i baglandet ser fremgang hos deres formand.

København. Ved valget i 2015 skrev Søren Pape Poulsen konservativ historie. Med 3,4 procent af stemmerne leverede han det dårligste valgresultat i partiets nu 100 år lange historie.

Og siden er det gået tilbage.

I hvert fald, hvis man skal tro målingerne, som ligger på omkring tre procent. Men spørger man medlemmer af partiet, så fokuserer de ikke på tilbagegangen, men på fremgangen hos deres formand.

Med afsæt i en energifyldt hovedtale på partiets landsråd vurderer flere i baglandet, at Pape er vokset mærkbart som leder.

- Han er stærkere nu, end han var i valgkampen. I valgkampen kunne man godt mærke, at han var gået fra at være borgmester i Viborg til at komme på den store scene.

- Men nu synes jeg, han har lært rigtig, rigtig meget. Og det tror jeg, baglandet kan se, siger Claus Rasmussen, der er næstformand i partiets vælgerforening i Odense.

Han oplever desuden, at folketingsgruppen arbejder som en enhed. Det giver tro på, at vælgerne kan vindes tilbage.

Peter Kock Møller, der er næstformand i De Konservatives vælgerforening i Holbæk, siger:

- Jeg tror aldrig, at opbakningen til Pape har været større. Han er meget solidt forankret som formand.

- Det er et langt sejt træk at få os op igen. Men jeg tror - og jeg er sikker på, at mange andre også tror - at han er manden, der kan løfte os.

Blandt de mest markante konservative resultater det seneste år er fastfrysningen af grundskylden i forbindelse med finansloven for 2016. Men året har også været præget af kontroversielle handlinger.

Mest dramatisk var beslutningen om at kræve daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) afgang. Det skete, selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) truede med valg.

I dagene, hvor Pape var under størst pres fra de øvrige partiledere i blå blok, foretog Ritzau en rundspørge. Den viste opbakning til Papes linje fra 113 af de 121 konservative byrådsmedlemmer, borgmestre, regionsrådsmedlemmer og lokalformænd, der svarede.

En tilsvarende opbakning fik Pape i en lignende rundspørge, Ritzau foretog, da K-formanden kort efter tog endnu en principfast - eller kompromisløs - beslutning.

Denne gang om at stå så hårdt fast på at give forsvaret penge til at købe flere kampfly, at partiet historisk måtte forlade forsvarsforliget.

Selv om kommentatorer trak linjer mellem de to sager og begyndte at tale om De Konservative som protestparti, så har Pape tilsyneladende bred opbakning i partiet til sin politiske linje.

Michael Ziegler, der er Høje-Taastrups borgmester og en af De Konservatives mest markante stemmer i baglandet, siger:

- Der er kun en ting at gøre. Og det er at fortsætte kursen. Vi skal holde de samme synspunkter. Det har vi gjort, og det fortsætter vi med. Så er det kun tid og hårdt arbejde, der virker, siger Michael Ziegler og tilføjer:

- Os, der kender ham, ved, at han kan tale med begejstring og smittende humør. Det kan han også i mødet med almindelige danskere. Men det tager bare længere tid at nå ud til fem millioner danskere end til 10.000 partimedlemmer, siger Michael Ziegler.

/ritzau/