KØB PLUS!

K-borgmestre savner Lene E: Vi skulle ikke have fyret hende

Nu kradser den konservative krise så meget, at nogle K-borgmestre er begyndt at tage et emne op, der hidtil har været tabu.

De siger, det var en fejl at fyre Lene Espersen som formand og erstatte hende med Lars Barfoed.

- Det var forkert, at Lene Espersen forsvandt fra formandsposten. Hun skulle være blevet. Det havde været godt for partiet, siger Jørn C. Nissen (K) borgmester på Samsø til Berlingskes Politiko.

- Lene Espersen burde aldrig nogensinde have trukket sig. Det er den største fejl, der er blevet lavet. Hun kunne jo netop sælge budskabet, som vi har så svært ved i dag. Med hende havde vi i dag ligget på et meget højere niveau, siger Vesthimmerlands borgmester Knud Kristensen (K).

Den ringeste partiformand

Lars Barfoed er da også lige blevet kåret som den ringeste partileder af Ugebrevet A4. K-formanden klarer sig værst af alle Folketingets partiformænd. Det gjorde han sidste år, og det gør han igen i år. På 12-skalaen opnår Lars Barfoed i undersøgelsen et gennemsnit på 2,6, og det er en tilbagegang fra sidste års snit på 3,2, , viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for A4.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLE

Afstemning

For nylig har Lene Espersens renomme fået endnu et skud for boven ved at hun kritiseres for at have lavet en dårlig bankaftale. Efter pres fra bankdirektørerne Peter Straarup fra Danske Bank og Peter Schütze fra Nordea ændrede hun bankpakke 2, således at bankernes fremtidige kursgevinst havnede i lommerne på bankejerne i stedet for i statskassen. Men det bekymrer ikke K-borgmestrene. De mener stadig, hun kunne have gjort det bedre end Lars Barfoed.

Lene Espersen halverede tilslutningen til K fra ca. 10 pct. til ca. 5 pct., primært fordi hun begik en strategisk fejl ved at tage på ferie på Mallorca i stedet for at tage til et møde med Hilary Clinton om Arktis, og derefter ventede 60 dage med at indrømme, at det var en fejl. Problemerne med afdsløringerne  af Henriette Kjær og hendes mands svindelnumre trak også ned i partiets anseelse.

Forventningen til Lene Espersen var at hun skulle løfte Konservative fra de 10 pct., partiet fast lå på under Bendt Bendtsen, i stedet halverede hun tilslutningen. Bendt Bendtsen holdt partiet stabilt på ca. 10 pct. fra 2001-08. Det var partiet ikke tilfreds med. I velmagtsdagene under Poul Schlüter var K i 1984 oppe på 23,4 pct.

Da Lene Espersen tog over i 2008, forventedes hun at løfte partiet mod tidligere højder. I stedet halverede hun tilslutningen til 5,0 pct. og måtte selv gå af. Forventningen til Lars Barfoed var såmænd blot at stoppe styrtblødningen, men det er heller ikke lykkedes. Han er nu tæt på at have halveret partiet fra det niveau, Lene Espersen efterlod det på, fra valgresultatet i 2011 på 4,9 pct.

Og grunden til at især borgmestrene nu begynder at klage deres nød er indlysende. Der er mindre end et år til næste kommunalvalg og de frygter med rette at blive de næste ofre for den konservative nedtur.

BT var 10. november inde på samme emne i en kommentar:

'Det har altså ikke hjulpet at skifte formand, og spørgsmålet melder sig, om det overhovedet gav mening at skifte Lene Espersen ud. Hendes ’synd’ – at blive væk fra mødet med Hillary Clinton – var vel overskuelig. Det var meget dumt at vente 60 dage med at undskylde, men var det nok til en fyreseddel'

'I øvrigt viste det sig hurtigt, at hun rejste mere end forgængeren Per Stig Møller, men det havde ingen betydning for vælgernes bedømmelse. I øjeblikket er SF ude i en lignende øvelse, hvor formanden går af for at stoppe partiets styrtblødning, men bliver på udenrigsministerposten – foreløbig uden positiv effekt.'

'Pressen er gået meget hårdt til både Lene Espersen og Villy Søvndal, og internt i partiledelserne har man ikke haft is i maven. Det havde måske givet mere mening, hvis både Lene Espersen og Villy Søvndal havde droppet udenrigsministerposten, havde taget ansvar, var blevet som ledere og havde prøvet at knække kurven,' skrev BT.

Professor Ditlev Tamm siger til Berlingske:

- Siden Poul Schlüter og Hans Engell er det ikke lykkedes at finde en person, som man har kunnet samles om, og som har kunnet hamle op med Venstre.

Siden Schlüter trådte tilbage, har der været syv politiske ledere og formænd for partiet.

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT onsdag

Din kommentar

Kommentarer

Stå fast

Skrevet af Jensen, Tirsdag den 12. februar 2013, 00:46

Konservativ Folkeparti har alene sig selv at klandre for at partiet er ved at gå i opløsning.

I stedet for at stå fast og bakke formand op, så har de igen og igen og igen troet, at hvis de bare skiftede formand ud , så ville det hele nok gå.

Efterhånden er det vist ikke rigtig nogen som kan finde ud af, hvad den konservative folketingsgruppe mener eller vil.

De burde for lang tid siden have stået fast på partiets politik og bakket deres formand op, også når der var svære tider.

At skifte formand ud hele tiden når meningsmålinger går skidt, er nede på et plan hvor ingen kan følge dem eller forstå dem og derfor er støtten efterhånden totalt væk.

Sådan ser det ud for landet

Skrevet af Birte Bro, Søndag den 23. december 2012, 11:07

Opsamling

Skrevet af Sille, Lørdag den 22. december 2012, 19:21

Glædelig jul.

Dansk politik anno 2012/13:

http://www.danjohannesson.dk/1244

K

Skrevet af jk, Lørdag den 22. december 2012, 15:47

Europa er i systemkrise.

Konservativ Frau Merkel incl. medsammensvorne Konservative- danske-højreklappere er de sidste der kan løse Europa og herunder Danmarks problemer.

Frau Merkel som marshal har kun været ualmindelig lang fiasko. Og tidsspilde.

Ja

Skrevet af Marie, Tirsdag den 25. december 2012, 17:48

Ja, Europa og herunder Danmark er i dyb krise, det omhandler demokrati, kapitalisme, ressource, miljø, politik og kultur.

Der er ikke været nævneværdig økonomisk vækst i Danmark siden 1960'erne.

Det siger sig selv, at vækst som fænomen er snart slut, det kan ikke fortsætte, der er en naturlig grænse for det, og europæere skal snart indstille sig på et helt andet liv.

Det er sandt

Skrevet af Jens, Tirsdag den 25. december 2012, 20:06

Ja, landets magthavere er i panik, famler rundt kender ikke retningen og ved ikke hvad de skal gøre.

Imens kan vi høre et hvor nummer fra en tid hvor Socialdemokraterne, SF, EL, V, K, og R endnu ikke havde fucket landet op, fjernet trygheden fra danskerne, foræret landets rigdomme samt skatteborgeres penge væk til rigmænd, kortsluttet demokratiet og givet pokker i al anstændighed.

http://www.youtube.com/watch?v=Lzps9qX8TEM

Det er sandt

Skrevet af Jens, Tirsdag den 25. december 2012, 19:52

Ja, landets magthavere er i panik, famler rundt kender ikke retningen og ved ikke hvad de skal gøre.

Imens kan vi høre et hvor nummer Socialdemokraterne, SF, EL, V, K, og R endnu ikke havde fucket landet op, fjernet trygheden fra danskerne, foræret landets rigdomme samt skatteborgeres penge væk til rigmænd, kortsluttet demokratiet og givet pokker i al anstændighed.

http://www.youtube.com/watch?v=Lzps9qX8TEM

Hvad skal der til

Skrevet af Sonja, Søndag den 23. december 2012, 19:07

K er til at forhandle med i øjeblik, at højere middelkassens-, unge og -ældre kommer på bistandshjælp grundet ingen job. Når unge fra universitet med fuldført uddannelse i hobetal kommer på kontanthjælp (efter to års a-kasse forløb) lyder der ramaskrig fra Virum til Rungsted.

Desuden er K også til at forhandle med det går op for folk at neoliberalisen ikke medfører vækst og velstand. Faktisk det modsatte.

Ja

Skrevet af Karsten Have, Søndag den 23. december 2012, 20:57

Ja, når store dele af middelklassen bliver i 2013-15 nu opslugt af fattigdom, og det politike billede kan ændre sig pludseligt, og meget kan lade sig gøre som ikke kunne lade sig gøre kort tid før.

Ja

Skrevet af Karsten Have, Søndag den 23. december 2012, 20:55

Ja, når store dele af middelklassen bliver i 2013-15 nu oplugt af fattigdom, og det politike billede kan ændre sig pludseligt, og meget kan lade sig gøre som ikke kunne lade sig gøre kort tid før.

Hvad skal der til

Skrevet af Sonja, Søndag den 23. december 2012, 19:08

K er til at forhandle med i det øjeblik, at højere middelkassens-, unge og -ældre kommer på bistandshjælp grundet ingen job. Når unge fra universitet med fuldført uddannelse i hobetal kommer på kontanthjælp (efter to års a-kasse forløb) lyder der ramaskrig fra Virum til Rungsted.

Desuden er K også til at forhandle med det går op for folk at neoliberalisen ikke medfører vækst og velstand. Faktisk det modsatte.

K

Skrevet af jk, Lørdag den 22. december 2012, 15:45

Europa er systemkrise.

Konservativ Frau Merkel incl. medsammensvorne Konservative- danske-højreklappere er de sidste der kan løse Europa og herunder Danmarks problemer.

Frau Merkel som marshal har kun været ualmindelig lang fiasko. Og tidsspilde.

K

Skrevet af Sonja Jensen, Mandag den 31. december 2012, 12:31

De Konservative varetager bestialsk, pervers og undertrykkende system nemlig kapitalismen.

Tillykke med det K

Skrevet af se, Lørdag den 22. december 2012, 15:22

Nej, det kører ikke så godt for firma Konservativ, men nu forlyder det, at de vil ansætte ny direktør, hvis alt går vel kan det øge omsætningen til der er i praksis er aktieselskabet (A/S) Danmark.

Eller også må K starte ny angrebskrig der kan skabe job til underleverandører. S og SF er helt sikkert frisk på dette, EL har iøvrigt heller ikke de store kvaler om at støtte op om angrebskrige. Spørg EL og du får ja til dette.

Tilføjelse

Skrevet af se, Lørdag den 22. december 2012, 16:06

Ironi kan forekomme.

De Konservative

Skrevet af Sonja Jensen, Mandag den 31. december 2012, 12:29

De Konservative varetager bestialsk, pervers og undertrykkende system nemlig kapitalismen.

SF vender på en tallerken !

Skrevet af Hugo-Børge, Lørdag den 22. december 2012, 14:37

Den bedste betegnelse for SF for tiden er vel: "Fuldstændigt utilregnelig".

Langt ude i hampen

Skrevet af hj, Lørdag den 22. december 2012, 16:21

ABF-regime er blå neoliberale fantaster. De mener som bekendt, at jo længere arbejdskøen bliver jo mere velstand får landet. I Grækenland og Spanien må jobbene myldre op af jorden.

SRSF har komplet vanvittig politik.

Rettelse

Skrevet af hj, Lørdag den 22. december 2012, 16:51

*arbejdsløshedskøen

Tyvetøsen -

Skrevet af Pilkær, Lørdag den 22. december 2012, 14:35

Det kan da godt være, at politikerne nu fortryder, at Lene Espersen blev fyret, men hvis ikke politikerne havde fyret hende, havde vælgerne/befolkningen da gjort det - var det måske ikke hende, der hin nattetime i selskab med to af de værste arkitekter bag finanssammenbruddet - tyveriet af hæderlige borgeres opsparinger - stjal yderligere omkring 23.000.000.000 kr fra borgerne - hun siger godt no, at bankerne skal tilbagebetale den økonomiske bistandshjælp, skatteborgerne har ydet - jow - jow, men så opkræver bankerne jo pengene hos bankkunderne, skatteborgene - befolkningen.

Ukvalificerede og forsumpede, politiske ledere -

Skrevet af Johansen, Lørdag den 22. december 2012, 13:58

Det var unægteligt en kulørt forsamling af folk, der for et års tid siden stillede op og tilbød at lede landet - at overtage landets ledelse og ministerier.
Men jeg skal fandeme lige love for at det var en fejl - vælgerne har næppe tidligere i historien nogensinde taget så meget fejl - og i den grad er blevet fuppet og ført bag lyset - lad os få dem væk snarest muligt.
De er også godt igang med at overføre deres uduelighed til EU-sumpene - EU kan vel bedst for tiden betegnes som en skrotningsklar, gammel gigantskude på slingrekurs mod et forlis - fy for skam da - det europæiske projekt var ellers både sympatisk og ordentligt formuleret i sin tid.

Sådan ser det ud for landet

Skrevet af Birte Bro, Søndag den 23. december 2012, 11:05

Kappes om vælgerne -

Skrevet af Hugo-Børge, Lørdag den 22. december 2012, 13:48

Lars Barfoed må jo leve med, at de Konservative skabe er fyldt godt op med lig, der vil vælte ud, hver gang partiet forsøger sig med at købe nogle vælgere.
Den nuværende regering har jo så godt som ruineret landet som en følge af den overpris, den har betalt for vælgertilslutningen.
Så godt som alle folketingsmedlemmerne fjerner sig mere og mere fra den virklighed, befolkningen må leve med - den har mistet besindelsen og misforstået, hvad borgerne ønsker af en hæderlig og kompetent ledelse.
Vi må snarest muligt have en helt ny forsamling i Folketinget - en forsamling, der er rekkrutteret ude i de hæderlige, ordentlige og forstandige mindretal i befolkningen.
Et godt bud på en ny, politisk leder af landet kunne være Lars Barfoed, der afspejler stabilitet, social ansvarlighed og hæderlighed, og derfor har besværligheder med at få vælgertilslutning - men har var jo en af de 62 folketingsmedlemmer, der i sin tid stemte ja til Anders Fogh's grundlovsstridige plan om at angribe, besætte og mishandle den Iraq'iske befolkning pga dens ikke-eksisterende masseødelæggelsesvåben - dette kasserer mange tidligere og nuværende folketingsmedlemmer som værdige til at repræsentere den ordentlige del af befolkninge.

Sådan er det jo

Skrevet af Marie, Lørdag den 22. december 2012, 11:38

Konservative har mange skeletter i skabet, og de tør ikke at åbne døren for så vælter det ud med skeletter.

Dansk politik er desværre ret ofte: ansvarsforskydelse, magtfordrejning, demagogi, propaganda, magtmisbrug, nysprog, tyranni og kynisme.

Nuværerende regering hører til de værste af slagsen, og er på samme modbydelige niveau som den forrige.

De Konservative

Skrevet af Sonja Jensen, Mandag den 31. december 2012, 12:23

De Konservative varetager bestialsk, pervers og undertrykkende system nemlig kapitalismen.

Løgn og bedrag

Skrevet af Kurt Nonbo, Lørdag den 22. december 2012, 12:05

Dansk politik er én svinestreg uden lige, lige fra EL til LA.

'Fede ben' til egne venner og ønskejob i EU; det er det, det går ud på.

Hyg jer med det.

K

Skrevet af Sanne, Mandag den 24. december 2012, 13:19

Konservativ har blakket fortid og nutid. Troværdigheden er minus 5.

Der kommer ikke noget godt samfund ud af at have K ved magten, det har næsten ikke været andet end magtmisbrug og samfunds morads.

Det er sandt

Skrevet af Carsten Have, Tirsdag den 25. december 2012, 11:10

Ja, K er lorne demokrater.

de konservative

Skrevet af Mona, Tirsdag den 25. december 2012, 10:17

Ja, konservativ leder for partiet Ole Bjørn Kraft skrev bøger om fascismen uden at tage afstand fra fascismen.

Også de konservative i 1930'erne var svært fascineret af Nazityskland.

Ja

Skrevet af Mona, Lørdag den 29. december 2012, 18:31

BM hos de Konservative støttede Aparthejd i Sydafrika.